Üniversitemiz TUSAŞ Kazan Meslek Yüksekokulu, Havacılık Alanında Hibrit Eğitim Uygulamaları Projesini TUSAŞ İş Birliği İle Yürütüyor
10 Mart 2021 | 13:57

Ankara Kalkınma Ajansı İleri Teknoloji Alanında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Üniversitemiz TUSAŞ Kazan Meslek Yüksekokulu 16 ay sürecek ve 334 bin 430 TL bütçeli  ‘Havacılık Alanında Hibrit Eğitim Uygulamaları’ projesini TUSAŞ iş birliği ile yürütmektedir.

Projeyle, havacılık akademik eğitim programlarında yer alan ve genellikle sınırlı sayıda deney setleriyle ya da teorik olarak işlenen sabit ve döner kanatlı hava platformları için üretim ve montaj uygulamalarında kullanılmak üzere sanal gerçeklik (VR) /arttırılmış gerçeklik (AR) destekli etkileşimli ders içerikleri geliştirmek ve öğrenmeyi kalıcı hale getirerek sektörel ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikli mezunlarla sektöre katkı sunmak amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında Meslek Yüksekokulundan 10 öğretim elemanı ve 20 öğrenci, 3B modelleme/model optimizasyonu, 3B malzeme kaplama, animasyon, oyun motoru, C# programlama ve AR-VR 3D stereo uygulama geliştirme eğitimleri almaktadır. Ayrıca sanal gerçeklik uygulamalarının yapılacağı Sanal Gerçeklik Laboratuvarı ile proje iştirakçisi TUSAŞ’ın da katkılarıyla İmalat Laboratuvarı ve Montaj Laboratuvarı da kuruldu. Öğrenciler, Sanal Gerçeklik Laboratuvarında AR/VR ortamda deneyimledikleri uygulamaları, öğrenimleri süresince hafta iki gün gittikleri TUSAŞ’taki işyeri eğitimi ile İmalat Laboratuvarı ve Montaj Laboratuvarındaki faaliyetlerinde pratik yaparak, öğrenme eylemi daha kalıcı hale getirilecek.

Üniversitemiz TUSAŞ Kazan Meslek Yüksekokulundaki eğitim öğretim süreçlerinde, sanal eğitim içerikleri ve pratik eğitim yöntemlerini birlikte kullanılarak;  eğitimin AR/VR içeriklerle desteklenmesiyle öğrenmenin iyileştirilmesi, yenilikçi bir eğitim modelinin oluşturması, sanal eğitimler ile pratik eğitim süresini ve sarf malzeme sarfiyatının azaltılması, öğretim elemanlarına AR/VR uygulama geliştirme bilgi ve becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.  Böylece, havacılık ve uzay sektörünün ihtiyacı olan kalifiye teknik elemanlar mezun edilerek sektöre katkı sunulacak.

Sanal Gerçeklik Laboratuvar Binası:

İmalat Laboratuvarı:

Montaj Laboratuvarı:

VR Uygulama:

background image