Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM), Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ortaklığında Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen “Şuşa Bizimdir, Karabağ Bizimdir, Karabağ Azerbaycandır” konulu kutlama töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Karabağ’ın sembol şehri ve Türk dünyasının kültür başkenti olan Şuşa’nın azad edildiği 8 Kasım 2020 tarihinin yıl dönümünde, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen kutlama törenine ilgi büyük oldu.
Törene Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov ile Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Eldar Aslanov, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Eğitim Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Gazi Üniversitesi TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Aksoy, Genel Sekreter Öğr. Gör. Ragıp Akyürek ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan’ın yanı sıra dekanlar, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Saygı duruşu ve millî marşların okunmasıyla başlayan kutlama töreni, Karabağ Zaferi’nin anısına hazırlanan kısa film gösterimiyle devam etti. Film gösteriminin ardından açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız şunları ifade etti:
“Bugün, 8 Kasım’da uzun yıllardır zulümleriyle mücadele ettiğimiz Ermeni güçlerine karşı kazandığımız o büyük zaferimizi kutluyoruz. Türk birliğinin varlığını, Türk’ün gücünü, Türk’ün kişiliğini tüm dünyaya gösterdik. Türk milleti, asırlardır olduğu gibi gelecekte de vatanlarını korumak için birlik olmasını bilecektir. Bu vesileyle, Karabağ Savaşında ve öncesinde yaşanan soykırımlarda şehit olan bütün Türk kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, ay yıldızlı Azerbaycan bayrağımızın vatan topraklarında ilelebet dalgalanmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bu programın ve serginin hazırlanmasında emekleri geçen ve katkı sunan başta Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği olmak üzere Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü ve Heyetine, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürüne, Sanatçımız Ahmet Şafak’a çok teşekkür ediyorum.”
Zaferin anısına düzenlenen kutlama töreninde Gazi Üniversitesinde olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkı her zaman Azerbaycan’ın yanında oldu. Birlik ve kardeşliğimizin, her zaman birbirimizin yanında olmamızın gücüdür bu. Biz, Gazi Üniversitesi ile birlikte gençleri geleceğe en güzel şekilde hazırlamak için beraber hareket edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir.’ Bu bayram hem bizim hem de kardeş Türkiye’nin bayramıdır” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da bu özel ve anlamlı günde duygu ve düşüncelerini dile getirerek, “Bizler çileli bir coğrafyanın çocukları olarak büyüdük, büyüyoruz. Bu uzun ve çileli yolculuğun sonunda çok şükür 44 günlük savaş neticesinde Karabağ özgürlüğüne kavuştu. Şuşa zafere kolay ulaşmadı. Binlerce şehidimiz, gazimiz var. Onların kan dökerek can vererek zafere ulaştığı toprakları biz bugün gururla kutluyoruz. Değerli iki rektörümüzün de çok güzel bir şekilde ifade ettiği gibi ecdadımızın kan dökerek kuruttuğu toprakları, biz akademisyenler ilimle, teknolojiyle ancak ter dökerek daha yukarıya doğru taşıyabiliriz” dedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov ise yaptığı konuşmada, “8 Kasım Zafer Bayramı sadece Azerbaycan halkının bayramı değil, bütün Türk dünyasının ortak zaferidir. Bu savaş yalnız Azerbaycan’ın savaşı değildi, bütün dünyada kendini Türk hisseden herkesin savaşıydı” ifadelerine yer verdi.
Açış konuşmalarının ardından Şuşa’da işgal yıllarında Ermeniler tarafından tahrip edilen tarihi, kültürel eserler hakkında ve Karabağ Zaferi’nin sonuçlarına dair konuşmacı akademisyenler tarafından konferans verildi. Gazi Üniversitesi TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Türk Dünyası Kültür Başkenti Azad Şuşa’da İşgal Yıllarının İzleri”; Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Eldar Aslanov ise “Vatan Savaşı ve Sonuçları” konulu konferansla, o dönemin izlerine ve topluma yansımalarına ilişkin bilgi paylaşımında bulundular.
Gazi Üniversitesinin, 28 yıl boyunca Karabağ ve Hocalı için yaptığı tüm etkinliklerde yer verdiği Karabağ Bestesinin hikayesini Sanatçı Ahmet Şafak anlattı. Törene çevrim içi olarak katılan Sanatçı Ahmet Şafak, Karabağ şarkısını seslendirerek dinleyenlere duygu yüklü mesajlar verdi. Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü ile Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından ortaklaşa icra edilen “Ortak Sesimiz, Çırpınırdın Karadeniz” adlı müzik dinletisi katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Müzik dinletisinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız; Büyükelçi Reşad Memmedov’a, Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova’ya, Rektör Prof. Dr. Cafer Caferov ile Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Eldar Aslanov’a ve Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Eroğlu’na plaket takdim etti. Tören sonunda tüm katılımcılarla birlikte Gazi Üniversitesi Rektörlük binası önünde düzenlenen Mahire Hüseynova’nın şiirlerinin ve Karabağ Zaferi’ne ait fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi. “Karabağ Ağacı” kitabesinin yerleşiminin yapıldığı sergi, toplu çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.