Üniversitemizde Türk Dünyasından Öğrencilerimizle Buluşma Toplantısı Düzenlendi
26 Ekim 2021 | 17:37

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından “Türk Dünyasından Öğrencilerimizle Buluşma” adlı etkinlik düzenlendi. Çevrim içi gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakış Karamağaralı, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, KKTC, Özbekistan Cumhuriyeti, Türkmenistan Cumhuriyeti eğitim müşavirleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç’un konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Bekir Buluç, yurt dışında olması nedeniyle toplantıya katılamayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın selamını iletti. Gazi Üniversitesinin Türk dünyasına önem veren bir üniversite olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bekir Buluç, “Türk dünyasıyla eğitim, kültür, bilim, sanat gibi alanlarda iş birliğini geliştirerek ülkelerimiz arasındaki kardeşliği pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle Gazi Üniversitesi olarak iş birliğini geliştirmeye önem veriyoruz. Bunlar Türk dünyası bakımından önemli” dedi.

Gazi Üniversitesinde, Türk dünyasından çok sayıda öğrenci olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bekir Buluç, Üniversitemizin, Türk dünyası öğrencilerinin eğitim öğretimlerini sorunsuz bir şekilde başarıyla tamamlayarak ülkelerinde başarılı insanlar olmasına büyük önem verdiğini dile getirdi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi vasıtasıyla Türk dünyasıyla ilişkilerin daha da geliştirilmesini istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Bekir Buluç, konuşmasını toplantının hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise konuşmasına yeni kurulan Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgiler vererek başladı. Bu merkezin Türk dünyasının değerlerini incelemeyi hedefe alan bir merkez olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Türk dünyasıyla ilgili bilimsel araştırmalara ve sosyal araştırmalara destek olmayı planladıklarını belirtti.  

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, yurt içinde ve yurt dışında Türk dünyasıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapacaklarını söyledi. Türk dünyası öğrencilerine de seslenen Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak öğrencilerle birlik olmak istediklerini ifade etti. Öğrencilere, “Çalışmalarımızda bizleri yalnız bırakmayın, bizlere destek verin” diyen Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Türk dünyası öğrencilerinin her zaman kendileriyle iletişim kurabileceğini dile getirdi.

TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur konuşmasında, TÖMER olarak Türk dünyası öğrencilerine kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi. TÖMER’in sadece Türkçe öğrenimine yönelik kurs veren bir merkez olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nezir Temur, Türk dünyası öğrencilerinin köklerinin izinde her zaman birlikte olması gerektiğini belirtti.

Türk dünyası öğrencilerine Türkçe öğrenimi konusunda da her zaman destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Prof. Dr. Nezir Temur, Gazi Üniversitesinin Türk dünyasını tanıyan, Türk dünyasıyla ilgili iş birliklerine önem veren ve ihtiyaçların, sorunların neler olduğunun farkında olan bir üniversite olduğunu anlattı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova ise yaptığı konuşmada, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, başta olmak üzere programın düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür etti. Bu toplantının düzenlenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Necibe Nesibova, böyle bir toplantının daha önce düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Gazi Üniversitesinin Türk dünyasına önem veren bir üniversite olduğuna değinen Nesibova, öğrencilere “Biz Türkiye’ye hasretle büyüdük. Türkiye’ye gelmek, burada eğitim görmek bizim hayal bile edemeyeceğimiz şeylerdi. Siz de bunun kıymetini bilin” diye seslendi.

Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Galimzhan Yerimbetov ise toplantıya katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Galimzhan Yerimbetov,  hayatın eğitimle başladığına vurgu yaparak Türk dünyasında eğitim alanındaki iş birliğinin önemli olduğunu söyledi. Yerimbetov, Türkiye’de okumakta olan Kazak öğrencilerin Türkiye’de hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ve Türkiye’den mezun olan birkaç öğrencinin Kazakistan’da önemli görevlerde bulunduğunu dile getirdi. Galimzhan Yerimbetov, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezini bir köprü olarak kabul ettiğini söyledi.

Kırgızistan Büyükelçiliği Ataşesi Begimay Bakıtbek, bu tür toplantıların düzenlenmesinin önemine değinerek, “Bu toplantılar vasıtasıyla sorunların çözümüne birlikte katkı sağlayabiliriz” dedi.

Etkinlikte Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakış Karamağaralı ve Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin ile Prof. Dr. Türker Eroğlu da düşüncelerini paylaştı.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image