Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
30 Ekim 2024 | 14:50

Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Toplumsal Katkı Seminerlerinin yedincisi 30 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ‘Toplumsal Katkı Öncelikli Alanları’ dikkate alınarak yapılan seminerler dizisinin yedincisi olan “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”  adlı seminere konuşmacı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Uzmanı Zeynep Karataş konuk oldu.  Programın moderatörlüğünü Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Adalet Görgülü Aydoğdu yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Uzmanı Zeynep Karataş konuşmasında, görev alanları, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik yaptıkları çalışmalar, kadının güçlenmesine yönelik çalışmalar ve uluslararası çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uzman Zeynep Karataş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün iki temel çalışma alanı olan kadının güçlenmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını çok boyutlu ve çok taraflı olarak toplumun tüm kesimlerinin iş birliği içinde çalışması gerektiğini söyledi. Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ulusal ve uluslararası düzenlemeler yapıldığını ifade eden Karataş, bunları politika geliştirme ile izleme, koruyucu ve önleyici hizmetler, teknik destek sistemleri, Ar-Ge ile veri ve İstatistik olarak sıraladı.  

Kurumsal hizmet birimlerinden de bahseden Karataş, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), kadın konukevleri, sosyal hizmet merkezleri şiddetle mücadele irtibat noktaları hakkında bilgi verdi. Mağdur destek sistemlerine değinen Zeynep Karataş, Alo 183 şiddetle mücadele hattının da şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için danışma hattı olarak çalıştığını dile getirdi. 2018 yılında mobil bir aplikasyon olarak geliştirilen KADES uygulamasının da çok önemli olduğunun altını çizen Karataş,  yardım iste butonu vasıtasıyla 7/24 kolluk birimlerine ulaşım sağlandığını kaydetti. Zeynep Karataş, teknik yöntemlerle takip uygulamalarından elektronik kelepçenin de oldukça yaygınlaştırıldığını ve 81 ilde uygulandığını ve korumasının etkin olduğunu söyledi.  

Kadının güçlenmesine yönelik yaptıkları çalışmaları da anlatan Karataş, bu etkinliğin toplumsal farkındalığı artırmak için çok önemli olduğunu ifade etti. Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1
background image