Üniversitemizden 25 Program TYÇ Logosuyla Tercih Kılavuzunda Yer Alıyor
28 Haziran 2024 | 11:23

Üniversitemizden 25 program Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosuyla yer alacak. Gazi Üniversitesi 25 programla TYÇ Logo Kullanım Hakkına sahip olan program sayısı bakımından 5. sırada bulunuyor.

Tercih kılavuzunda Üniversitemizden TYÇ logosuyla yer alıyor programlar şöyle:

Gazi Eğitim Fakültesi- Arapça Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Felsefe Grubu Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sınıf Öğretmenliği.

Fen Fakültesi-Biyoloji, Fizik, İstatistik, Kimya, Matematik,

Eczacılık Fakültesi-Eczacılık Programı,

Sağlık Bilimleri Fakültesi-Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Mühendislik Fakültesi- Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği

Hemşirelik Fakültesi-Hemşirelik

Tıp Fakültesi-Tıp

Buna göre 109 üniversitenin 898 programı 2024 Yılı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak.

Yükseköğretim Kurulunun, Avrupa Yükseköğretim Alanı (AYA) ile uyum çalışmaları kapsamında 23 Aralık 2021 tarihinden itibaren gerekli şartları sağlayan yükseköğretim programlarına mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanım hakkı veriliyor.

Yükseköğretim mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosunun kullanılabilmesi için öncelikle Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilmiş veya tanınmış akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması, program yeterlilik formunun ilgili yeterlilik tür belirleyicisi ile uyumlu olması ve yeterliliğin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) uhdesinde yürütülen Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanında yer alması gerekiyor.

YÖKAK tarafından yetkilendirilmiş akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiş yükseköğretim programları, YÖK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda TYÇ Kurulu gündemine alınması için MYK’ya iletiliyor ve TYÇ Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan yükseköğretim programları mezuniyet belgelerinde TYÇ Logosu kullanım hakkına sahip oluyor.

Ayrıca mezuniyet belgesinde TYÇ Logosu bulunması, yükseköğretim mezunlarına uluslararası alanda bazı avantajlar getiriyor. Bu logoya sahip programlardan mezun olanların diplomaları yurt dışında daha hızlı tanınıyor, istihdam imkanları artıyor. Diğer taraftan yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak doğrudan tanınmasında olanak sağlayan TYÇ logosu, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlıyor.

-1
background image