Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Semineri- 28: “Yaşamın İçinde Bir Matematikçi: Cahit ARF”
27 Haziran 2024 | 16:31

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından çevrim içi olarak düzenlenen Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerinin 28’incisinde “Yaşamın İçinde Bir Matematikçi: Cahit Arf” ele alındı.

Moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın yaptığı programda konuşmacı olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kökcü yer aldı.

Ünlü Türk matematikçi Cahit Arf’ı konu alan seminerin moderatörlüğünü Personel Daire Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürü Ayça Tuncay üstlendi. Tuncay, açılış konuşmasında, Üniversitemiz tarafından 28’incisi düzenlenen seminerin önemini vurgulayarak, konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ayşe Kökcü’ye teşekkür etti.

Doç. Dr. Ayşe Kökcü, Cahit Arf seminerini vermenin kendisi için gurur verici olduğunu söyleyerek, Arf’ın yaşamı ve eserleri hakkında bilgi verdi. 10 liranın üzerinde fotoğrafı bulunan ünlü Matematikçimiz Cahit Arf’ın bu fotoğrafının 1981 yılında ODTÜ’de çekildiğini hatırlatan Kökcü, Arf’ın, “arf değişmesi” olarak da bilinen “arf invaryantı” formülüyle uluslararası düzeyde tanınan ünlü bir bilim insanı olduğunu ifade etti.

1910 yılında Selanik’te dünyaya gelen Arf’in aile ve eğitim hayatından bahseden Doç. Dr. Ayşe Kökcü, Arf’in dört yaşında okuma yazma öğrendiğini belirterek, ilgisinin çocukluk döneminde önce dilbilgisine ve daha sonraları ise amcası Aziz Bey’in de etkisiyle matematiğe yöneldiğini kaydetti. Öğretmeninin çocukluk yaşlarında Arf’a  “öklid geometrisinden” “pisagor teoremine” kadar bütün teoremleri ispat ettirdiğinden söz eden Kökcü, seminerine Arf’ın Fransa, Almanya ve ABD’deki eğitim hayatını anlatarak devam etti.

Doç. Dr. Ayşe Kökcü, Cahit Arf’ın “yaşamın içinde bir matematikçi” olarak insanlardan soyutlanmadan çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyerek, Arf’ın bilimsel makalelerinde, matematiği herkesin anlayabileceği bir dilde anlatarak topluma ve toplumun eğitimine verdiği önemi vurguladı. Cahit Arf’in Almanya, Göttingen’de ünlü matematikçi Helmut Hesse yönetiminde yazdığı doktora tezi sonrasında “Hasse-Arf Teoremi” olarak matematik literatürüne geçen çalışmasından bahseden Doç. Dr. Ayşe Kökcü, seminerini Cahit Arf’ın Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’ın kurulmasındaki katkılarını ifade ederek bitirdi.

Seminer, Personel Daire Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürü Ayça Tuncay’ın Doç. Dr. Ayşe Kökcü’ye katkılarından dolayı teşekkür etmesini takiben sona erdi.

Eğitimin videosunu izlemek için tıklayınız.

-1 -1 -1 -1
background image