Toplumsal Katkı Seminerleri 6: “İklim Değişikliğinin Etkileri ve Uyum”
26 Haziran 2024 | 13:20

Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Toplumsal Katkı Seminerlerinin altıncısı yapıldı. “İklim Değişikliğinin Etkileri ve Uyum” adlı etkinliğe Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzm. Hülya Silkin konuşmacı olarak katıldı.

Gazi Üniversitesi Toplumsal Katkı Öncelikli Alanları arasında yer alan “İklim Değişikliği ile Mücadele” ile ilişkili olarak düzenlenen etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Programın moderatörlüğünü Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Müzeyyen Nazlı Güngör yaptı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzman Hülya Silkin sunumunda iklim değişikliği, küresel ısınma ve bunların dünyada ve ülkemizde etkilerinden bahsetti. İklim değişikliğinin yakın geleceğe yönelik ön görülen sonuçları hakkında bilgi veren Silkin,  2100 yılına kadar ülkemizde sıcaklıkların artacağını ve yağışların azalacağını ifade etti.

İklim değişikliğinin şiddetli yağış ve taşkın olaylarında artış, daha sık ve daha uzun süreli kuraklık olayları, sıcaklık artışı, deniz seviyesinde yükselme gibi etkileri olacağını anlatan Hülya Silkin, en sıcak dönemin son beş yıl ve en sıcak yılın ise 2023 yılı olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2007 yılından bu yana her yıl ortalama sıcaklıkların yükselme eğiliminde olduğunu vurgulayan Silkin, konuşmasına şöyle devam etti: “1991-2020 dönemi ortalamalarına göre, 2010 yılı, 1.6oC farkla en sıcak yıl olarak kaydedilmiştir. 2023 yılı, ortalama 15.1oC sıcaklık ile en sıcak 3. yıl olmuştur. 2023 yılında Türkiye toplam yağışları uzun yıllar ortalamasına göre %11.9 üzerinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla göre %27.3 daha fazla yağış gerçekleşmiştir. 2023 yılında Türkiye toplam yağışları uzun yıllar ortalamasına göre %11.9 üzerinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yıla göre %27.3 daha fazla yağış gerçekleşmiştir.”

Hülya Silkin, ülkemizin küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedileceği Akdeniz kuşağında yer aldığını hatırlatarak, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edildiğini belirtti.

Ülkemizde ortalama sıcaklıkların ciddi oranda artacağını kaydeden Silkin, en fazla Ege ve Akdeniz kıyıları ile güneydoğu ve doğu bölgelerde olmak üzere toplam yağışlarda da genel olarak bir azalma yaşanacağına değindi.

“Ülkemizin doğusu ve güneydoğusunda 1971-2002 yıllarında sıcak hava dalgası ortalama 15 gün iken yüzyıl sonunda yılda 200 günlere ulaşacağı öngörülmektedir” diyen Hülya Silkin, sıcak hava dalgalarındaki hızlı artış ile orman yangınları riskinin artacağının altını çizdi.  

Silkin, toplam kar örtüsünde azalmalar yaşanacağını dile getirerek, “Artan sıcaklıklara paralel olarak kar daha çabuk erime fazına geçecek, bu da bahar aylarının sonlarında ve yaz aylarında su stresini artıracaktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün iklim değişikliğine uyum projelerinden söz eden Hülya Silkin, ülkemizde su kaynaklarıyla ilgili planlanan 10 pilot projelendirme hakkında bilgi verdi.

Toplantı, Uzman Hülya Silkin’in katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından Doç. Dr. Müzeyyen Nazlı Güngör’ün kapanış konuşmasıyla sona erdi.

iklim-1 iklim-1 iklim-1 iklim-1 iklim-1
background image