NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay’ın da Hazırlayıcısı Olduğu Araştırma Makalesi Bilim Ödülüne Layık Görüldü
13 Haziran 2024 | 00:05

NÖROM (Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay’ın yanı sıra Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Dr. Kılınç ile meslektaşlarının hazırladığı araştırma makalesi HEADACHE The Journal of Head and Face Pain dergisinin 2023 temel bilim ödülüne layık görüldü.

“Mitokondriyal metabolizma ile ilişkili belirteçler GDF-15, FGF-21 ve HIF-1α, pediatrik migren ataklarında yükselmektedir” başlıklı çalışmada mitokondriyal stresle ilişkili peptitlerin dolaşımdaki seviyelerindeki değişiklikler pediatrik aurasız migren araştırıldı. Bulgular, hastalarda sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde yüksek HIF-1α, GDF-15, FGF 21, CGRP ve PACAP-38 seviyelerini gösterdi.  Ayrıca, kronik migrenli hastalarında epizodik migren hastalarına göre ve ataklar sırasında da seviyeler daha yüksekti. Özellikle HIF-1α ve FGF-21 seviyeleri atak sıklığıyla pozitif korelasyon gösterdi. 

Bu bulgular mitokondriyal fonksiyon bozukluğu, enerji metabolizması bozuklukları ve migren patobiyolojisinde trigeminovasküler sistem aktivasyon arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları aynı zamanda migren hastalarında dolaşımdaki yüksek HIF-1α'nın doğal bağışıklığa ve inflamatuar yanıta aracılık edebileceğine işaret etmektedir.

Çalışmanın önemi, mitokondriyal stresle ilişkili peptidlerin migren atakları ve kronik migren için biyobelirteç  potansiyelini vurgulaması ve migren tedavisi için yeni tedavi hedeflerine ışık tutmasıdır.

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Bağlantıya ulaşmak için tıklayınız.

background image