Üniversitemizin İç Kontrol Sistemi Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
12 Haziran 2024 | 15:57

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Yücel Süzen ile İç Kontrol Merkezi Uyumlaştırma Daire Başkanlığı ekibi Üniversitemizde yapılan risk ve iç kontrol çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla 12 Haziran 2024 tarihinde Üniversitemizi ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır başkanlığında Üniversitemizin İç Kontrol Sistemi Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığından Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yücel Süzen, İç Kontrol ve Merkezi Uyumlaştırma Dairesi Başkanı Nihal Saltık Turan, Hazine ve Maliye Uzmanı Ebru Yenice, Hazine ve Maliye Uzmanı Fulya Türken, Hazine ve Maliye Uzmanı Tuğba Yeşil, Hazine ve Maliye Uzmanı Esin Nangır; Üniversitemizden ise Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Prof. Dr. Fazlı Polat, İç Kontrol Koordinasyon Grubu ve Risk İzleme Yönlendirme Komisyonu üyeleri ve personellerimiz katıldı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasına Üniversitemiz hakkında bilgi vererek başladı. Prof. Dr. Bayındır, Gazi Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olduğunu söyleyerek, Üniversitenin bünyesinde eğitim, sağlık, mühendislik alanları ağırlıklı 12 fakülte; 5 enstitü, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu ve 39 araştırma ve uygulama merkezi bulunduğu ifade etti. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bugün itibarıyla yaklaşık 4 bin öğretim elemanının görev yaptığı Üniversitemizde; ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde 42 binin üzerinde öğrenci olduğunu belirtti.

Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017 yılında Araştırma Üniversitesi olarak seçilen Üniversitemizin Araştırma Üniversiteleri kategorisinde A3’ten A2 kategorisine yükselmeyi başardığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayındır, 2022 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıl boyunca tam kurumsal akredite edilen Gazi Üniversitesinin, 2023 yılının Aralık ayında TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandığını dile getirdi. Rektör Yardımcımız Bayındır, uluslararası saygın derecelendirme kuruluşlarının yayınladığı sıralamalarda da Gazi Üniversitesinin derecelerinin istikrarlı bir biçimde yükseldiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bu kapsamda yapmış oldukları çalışmaların sonucu; Ekim ayının sonunda açıklanan URAP, 2023-2024 sıralamalarında da Gazi Üniversitesinin Tıp Fakültesine sahip devlet üniversiteleri arasında 981,83 puanla Türkiye sıralamalarında 4. sıraya yerleştiğini vurguladı. Bununla birlikte Üniversitemizin Türkiye’deki Devlet Üniversiteleri arasında 6. sırada yer alma performansını başarılı bir şekilde koruduğuna işaret eden Prof. Dr. Bayındır, geçen yıl QS Dünya Sıralamalarında 1001-1200 bandında yerleşen Üniversitemizin, 2024 yılında dünya üniversiteleri arasında 901-950 bandında derecelendirilmeye hak kazandığının üzerinde durdu.

Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Türkiye’den 36 devlet ve 9 vakıf olmak üzere toplam 45 üniversitenin ilk 500’de yer aldığı Yeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, Dünya genelinde 84 ülkeden 1183 üniversitenin yer aldığı sıralamada Üniversitemizin 483’üncü sırada yer aldığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Bayındır, sözkonusu ulusal ve uluslararası başarılarla birlikte Üniversitemizin; 2023 yılı YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda yer alan Eğitim ve Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın, Uluslararasılaşma, Sürdürülebilirlik ve Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk kategorilerinde de toplam 13 farklı başlıkta tüm üniversiteler arasında ilk 5’e girmeyi başardığının altını çizdi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, sözlerine şöyle devam etti: “5018 sayılı Kanun çerçevesinde Gazi Üniversitesinde kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılarak etkin kullanılması amacıyla ilgili mevzuat ve temel ilkeler çerçevesinde Üniversitenin misyon, vizyon ve temel değerlerinin belirlenmesi, Kurum politika ve amaçları doğrultusunda stratejik hedeflerinin saptanması ile bu hedeflerin gerçekleşme düzeylerinin belirlenen performans ölçütleri aracılığıyla izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması için gerekli çalışmaların yürütülmesini kapsayan stratejik yönetim ilkeleri, Gazi Üniversitesi Stratejik Yönetim Yönergesi ile güvence altına alınmıştır.”

Üniversitemizin katılımcı bir yaklaşımla çalışmalarını yürüttüğü dördüncü dönem stratejik planı olan 2024-2028 Dönemi Stratejik Planını, 19 Ekim 2023 tarihli Rektörlük Oluru ile 01 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya aldığını hatırlatan Prof. Dr. Bayındır, “Bizim için stratejik plan hazırlamak bir zorunluluğun ötesinde rekabet avantajı kazanmanın ve kurumsal gelişimde sürekliliği sağlamanın bir aracıdır” dedi. Bu nedenle Üniversitemizin yeni dönem stratejik planı hazırlıklarında tam katılım ve takım çalışmasına önem verdiğine değinen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, akademik ve idari tüm birimlerimizin temsil edildiği 100 kişilik bir ekip oluşturulduğunu belirterek, böylece Üniversitenin farklı alan ve birimlerinin stratejik amaç ve hedeflerinin belirlenmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Stratejik planların başarıya ulaşmasında üst yönetimin liderliği kadar tabana yayılmasının ve kurum personeli tarafından sahiplenilmesinin önemli bir etkiye sahip olduğu bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Bayındır, akademik ve idari tüm birimlerimizin Üniversitemiz Stratejik Planını referans alarak kendi stratejik planlarını hazırlamakta, izlemekte ve değerlendirmekte olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “Üniversitemiz kaynakların etkili ve verimli kullanımının yanında stratejik yönetim anlayışının bir parçası olan iç kontrol siteminde karar alma süreçlerinin desteklenmesi, çalışmaların paydaş katılımlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla kurul, komisyon ve gruplar oluşturulmuş, bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla tüm birimlerimizde bu kurul ve komisyonlara bağlı çalışma ekipleri oluşturulmuştur. İç kontrol çalışmaları üst yönetim sahipliğinde yürütülmektedir. Bu kapsamda İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu bizzat Rektörümüz başkanlığında toplanmakta olup Strateji Geliştirme Kurulu ile Kalite Komisyonuna Rektör adına şahsım tarafından vekâlet edilmektedir. İç Kontrol Koordinasyon Grubuna Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, Risk İzleme ve Yönlendirme Komisyonuna aynı zamanda İdare Risk Koordinatörümüz de olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat başkanlık etmektedir. İç kontrol çalışmalarının Üniversitemiz genelinde başarılı bir şekilde yürütülmesinde emeği geçen kurul, komisyon ve grup üyelerimizle personelimize teşekkür ederim.”

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat, Risk İzleme ve Yönlendirme Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. 4 seneye yakın bir süredir her hafta düzenli bir şekilde gerçekleştirilen toplantılarda Üniversitemizin risk yönetim süreçlerini yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Fazlı Polat, “Risk yönetim süreci kapsamında karşılaşılabilecek her tür riskin tanımlanmasını, değerlendirilmesini, yönetilmesini ve rapor edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca risk yönetim stratejisinin ortaya konmasına ilişkin ilkelerin ve bu süreçte yer alacak kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar, Rektörlük Makamının 12.07.2023 tarihli onayı ile güncellenen 10 komisyon üyesi ile devam etmektedir” dedi.

Komisyonunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Fazlı Polat, "Komisyonumuz ‘Risk İzleme ve Yönlendirme Komisyonu Çalışma Usul ve Esasları’ kapsamında ve ‘Gazi Üniversitesi Risk İzleme ve Yönlendirme Komisyonu Çalışma Takvimi’ doğrultusunda yürütmektedir. Birimler tarafından süreçlere ilişkin tespit edilen riskler, Risk Yönetim Sistemine kaydedilmekte ve bunların değerlendirmeleri Komisyonumuz tarafından yapılmaktadır. Yine Komisyonumuz tarafından düzenli aralıklarla Üniversitemiz birimlerinde görev yapan birim risk ekibi üyelerine yönelik eğitim ve çalıştay programları gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat’ın konuşmasının ardından Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Komisyon üyelerimizden Sayın Prof. Dr. Özgür İlke Ulusoy, Komisyon adına sunum yaptı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli ise İç Kontrol Çalışmaları hakkında bilgi verdi. Üniversitemizde iç kontrol sisteminin tüm süreçlere entegre çalışmaları 2017 yılında başladığını belirten Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Bu kapsamda öncelikle iki farklı yapıda Akademik ve İdari tasarlanan Üniversitemiz organizasyon şemaları birleştirilmiş, imza yönergesi ile kurumsal kimlik oluşturulmuş, görev, yetki ve sorumluluklar objektif olarak 2023 yılında tamamlanmıştır” ifadesini kullandı.

Üniversitemizde iç kontrol çalışmaları ve İç Kontrol Uyum Eylem Planının yürütülmesinin İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulunun sorumluluğunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yücel Gelişli,  “İç Kontrol Uyum Eylem Planını daha aktif ve dinamik bir şekilde uygulamak, iç kontrol çalışmaları kapsamında İzleme ve Yönlendirme Kurulunun çalışma yükünü üstlenmek ve iç kontrol faaliyetlerini koordine etmek amacıyla İç Kontrol Koordinasyon Grubu oluşturulmuştur” diye konuştu.

Prof. Dr. Gelişli, iç kontrol çalışmaları kapsamında; Üniversitemiz Senatosu ve Yönetim Kurulunun karar alma süreçlerini desteklemek amacıyla kurul ve komisyonların oluşumlarında tematik alanların temsilinin sağlandığını, organizasyon şemaları ile işleyiş ve yapılanmalarını düzenleyici mevzuatların hazırlandığını, birbirleri ile bağlantılarının tanımlandığını, akademik ve idari tüm birimlerimizde bu kurul ve komisyonlara bağlı akademik ve idari paydaşlarımızı temsil edecek şekilde ekipler oluşturulduğunu ve yapılan çalışmalar hakkında iç ve dış paydaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla internet sayfalarının aktif kullanımlarının sağlandığını söyledi.

Prof. Dr. Yücel Gelişli, Üniversitemizde İç kontrol kapsamında yapılan çalışmaların büyük ciddiyet ve titizlikle yürütüldüğünü de ifade etti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli’nin konuşmasının ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve İç Kontrol koordinasyon Grubu Üyesi Doç. Dr. Asiye Uğraş Dikmen,

İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu ve İç Kontrol Koordinasyon Grubu yapılanmaları ve Kurul ve grup tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Üniversitemiz süreçlerini değerlendirmek üzere toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Yücel Süzen güncellenen İç Kontrol ve Risk Rehberleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

HAZİNE-1 HAZİNE-1
background image