"Obezite Sorunu ve Sağlıklı Beslenmenin Yolları” Adlı Program Yapıldı
6 Haziran 2024 | 18:03

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından "Obezite Sorunu ve Sağlıklı Beslenmenin Yolları” adlı hizmet içi eğitim programı gerçekleştirildi. Programa Personel Daire Başkanı Fahrettin Ecik, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer, akademik ve idari personel katıldı. Çevrim içi olarak yapılan programın moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay üstlenirken, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Yıldıran konuşmacılığı üstlendi.

Açılışta söz alan Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay, 2024 yılında 46’ncı hizmet içi eğitim programını düzenlediklerini ifade etti. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay sonrasında sözü sunumu yapmak üzere Prof. Dr. Hilal Yıldıran’a bıraktı.

Prof. Dr. Hilal Yıldıran  “Obezite Sorunu ve Sağlıklı Beslenmenin Yolları” adlı sunumuna obezitenin dünyada en sık rastlanan beslenme sorunu olduğunu, yaşam süresini kısalttığını, tam iyileşmenin ender olduğunu ve vücut ağırlığı kaybının yavaş olduğunu söyleyerek başladı. Obezitenin dünyamızda ve ülkemizde giderek arttığını belirten Hilal Yıldıran, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre 1.9 milyardan fazla yetişkinin fazla kilolu ve 650 milyondan fazla yetişkinin ise obez olduğu sonuçlarının bu artışı açık şekilde gösterdiğini vurguladı. Obezitenin başlıca nedenleri olarak genetik, dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, nöroendokrin ve psikolojik maddelerini sıralayan Prof. Dr. Hilal Yıldıran, tedavi için öncelikle yeterli ve dengeli beslenmekten başlanması gerektiğini, sonrasında enerji gereksiniminin belirlenmesi, enerji alımı ve harcaması dengesinin kurulabilmesi adımlarını takip etmek olduğunu dile getirdi.

Az az sık sık beslenmenin, gereğinden fazla yemeyi ve kaçamakları önlediği, bir sonraki öğünde besin alımını azalttığı gibi faydalarından bahseden Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Yıldıran güncel diyet yaklaşımlarının makro besin öğesi değişiklikleri, besin gruplarının kısıtlanması ve zaman değişikliği olduğunu ve bunların ne anlama geldiğini açıkladı. Sağlıklı yemek tabağının içeriklerini ve dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Prof. Dr. Yıldıran, sağlıklı yiyecek ve içecek seçimi için de detaylı ipuçları verdi. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Hizmet içi eğitimi izlemek için tıklayınız. 

-1 -1 -1 -1
background image