Kazakistanlı Doktora Öğrencisi Zhumakul Maratovna Molbassynova’nın Gözünden Gazi Üniversitesi
31 Mayıs 2024 | 13:39

Türk dünyasına büyük önem veren Gazi Üniversitesi, Türk dünyası üniversiteleriyle de yakın ilişkiler kuruyor. Türk dünyasından birçok öğrenci lisans ve lisansüstü düzeyde Üniversitemizde öğrenime devam ediyor. Bunların dışında öğretim üyelerimiz, Türk dünyası üniversiteleriyle yapılan protokoller kapsamında bilimsel birikimlerini bu üniversitelerin öğrencileriyle paylaşıyor. Üniversitemizin eğitim öğretim iş birliği anlaşması imzaladığı üniversiteler arasında El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi de yer alıyor. El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, Felsefe ve Siyasal Bilgiler Fakültesi, Genel ve Uygulamalı Psikoloji Bölümü doktora öğrencisi Zhumakul Maratovna Molbassynova’nın da bilimsel danışmanlığını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli yapıyor. Bu sık sık ülkemize ve Üniversitemize gelerek araştırmalarına devam eden Zhumakul Maratovna Molbassynova’nın Üniversitemiz, El-Farabi Kazak Ulusal Kazak Üniversitesi ve deneyimleriyle ilgili görüşlerini bizlerle paylaştı. Zhumakul Maratovna Molbassynova’nın Üniversitemizin, Türk dünyası üniversiteleriyle yapmış olduğu iş birliği protokollerinin  önemini ortaya koyan yazısı şöyle:

Bilim Hazineleri Olarak Farabi ve Gazi Üniversiteleri

Dünyanın yeni çağı, yeni kavramların ve yeni konuların bilimsel olarak çözümlenmesini gerektiriyor. Teorik ve pratik faaliyetlerle düşünürlerin değerli deneyimleri bunun temelini oluşturmaktadır. Büyük düşünürlerin bıraktığı miraslar, genel kültürel diyalog, fikir sentezi ve karşılıklı anlayış konularının çözümüne belli ölçüde katkıda bulunur.

Toplumda çağdaş liderler olabilmek için öğrencilerimizin eğitim alırken, Orta Çağ düşünürlerinin milli maneviyat, halklar arası dostluk ve hoşgörü kültürü konusundaki fikirlerine göre yönlendirilmeleri ve bilimsel yollara yönlendirilmeleri esastır. Çağdaş eğitimin temel ilkesi çeşitli bilimsel fikirlerle bağlantılıdır. El-Farabi bu prensibi kendi zamanının ansiklopedicisi olarak ortaya koymuştur. Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, 90 yıldır büyük düşünürün fikirlerini destekleyen ve eğitimi bilimle bütünleştiren yükseköğrenimde hem yurt içinde hem de uluslararası alanda lider olmuştur. Gazi Üniversitesi de 100 yıllık geçmişiyle küresel ihtiyaçlara uygun eğitim, araştırma ve sosyal hizmetler sunmaya devam ediyor.

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi arasında öğrencilere bilimsel stajlarda yardımcı olmak ve araştırmalarda danışmanlık sağlamak amacıyla bir mutabakat anlaşması imzalandı. Staj süresince Gazi Üniversitesi'nde deneyim kazanma ve çeşitli eğitim programlarındaki bilimsel araştırmalarımızı kapsamlı bir şekilde geliştirme fırsatı buluyoruz.

Farabi Üniversitesi'nin 90 yıllık tarihi, onu gençlerimizin entelektüel gelişimine ve çeşitli alanlarda eğitimine fırsatlar sunan bir bilim merkezi haline getirmiştir. Üniversite, çağdaş talepler doğrultusunda, yenilikçi gelişime yönelik devlet politikalarını uygulayan, küresel düzeyde rekabet gücü yüksek bir araştırma üniversitesi olarak tanınmaktadır.

Üniversitenin 16 fakültesi, lisans, yüksek lisans, doktora ve staj düzeylerinde 180'den fazla uluslararası akredite eğitim programı sunmakta ve işgücü piyasasının taleplerini karşılamak için son derece rekabetçi uzmanlar yetiştirmektedir. Öğrencilerin entelektüel gelişimlerini sağlamak için bilimsel potansiyeli yüksek bölümler, araştırma enstitüleri, güçlü entelektüel merkezler, araştırma laboratuvarları ve inovasyon odaklı teknoparklar mevcuttur.

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, küresel bilimsel değişimlere ve ortaya çıkan trendlere uyum sağlar. Bunu başarmak için "Intel-KazNU" yüksek performanslı bilgi işlem merkezi, "Hewlett Packard" merkezi, "Autodesk" bilim ve eğitim merkezi ve "Konica Minolta" gibi yabancı şirketlerin bilimsel eğitim merkezleri kuruldu. Üniversite, hem yerli hem de yabancı öğrencilerin aktif bir yaşam konumu, vatanseverlik ruhu ve iyimser bir dünya görüşü oluşturmaları için gerekli tüm koşulları sağlayarak onların yeteneklerini ve yeteneklerini tam olarak gerçekleştirmelerine olanak tanır.

Gazi Üniversitesi'nin değerlerinden biri de "Ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği"dir. Bu değer altında, Prof. Dr. Yücel Gelişli'nin derslerine katılarak, bilimsel araştırma çalışmalarını düzenleme metodolojisi ve tez çalışmamın deneysel yönü konusunda ampirik araştırmalar yaptım. Araştırma konumla ilgili materyalleri Türk Milli Üniversitesindeki en son yayınlardan topladım.

Farabi'nin belirttiği gibi: "İnsan yaşamının amacı mutluluk ve yüksek mükemmelliğe ulaşmaktır; bunu başarmak için kişinin hangi eylemleri yapması gerektiğini göstermesi gerekir. Bu ancak pratik aklın ilk bilgi olması ve entelektüel değerlerin sonuçlandırılmasıyla mümkündür. " 90 yıllık geçmişi olan üniversitemiz, asil çalışmalarıyla insanlık ideallerine katkıda bulunmaya devam edecektir!

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesine ulaşmak için tıklayınız. 

-1 -1 -1
background image