“Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak” Adlı Program Düzenlendi
29 Mayıs 2024 | 14:30

Ticaret Bakanlığı ile Üniversitemiz iş birliğinde düzenlenen, “Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak” adlı program geniş bir katılım ile düzenlendi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan etkinliğe, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, program konuşmacısı Ticaret Bakanlığından Sevgi Baydar Akgün, Ticaret Bakanlığı temsilcileri, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi yaptı. Ahi Evran’ın aslen dericilik mesleğini ifa ettiğini söyleyen Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Ahi Evran, 1171 yılında Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğmuş, dönemin önemli âlimleri tarafından yetiştirilmiş ve Anadolu'ya gelmiş mutasavvıf bir şahsiyettir. Geniş bir vizyon ve misyon odağıyla Anadolu şehirlerini adım adım dolaşmış ve zamanla çevresindeki esnafı örgütleyerek Anadolu topraklarında İslamiyet’in genişleyerek Türkleşmesi yönünde önemli katkı sağlamıştır” dedi.

Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, şöyle devam etti: “Osmanlılarda Beylikten Devlet’e geçiş sürecine hayati katkı sağlayan Ahilik teşkilatını kurarak tasavvuf anlayışını esnaf teşkilatı ile birleştirerek bu alanda kalıcı temel kuralları içeren sürdürülebilir bir formda tasarlayarak esnaf ve sanatkâr odaklı gelecek vizyonunu başarıyla oluşturmuştur. Ahi anlayışının Anadolu'da kurulup gelişmesine ve dünyaya yayılmasına öncülük eden esnaf ve sanatkârların örgütlenmesine yönelik faaliyetleri, ölümünden sonra da yüzyıllar boyunca Anadolu'da ve dünyada disiplin ve kararlılıkla sürdürülmüştür.”

Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ahilik esasen birbirini seven, sayan, iş hayatında ahlaki kurallarını içeren bir esnaf teşkilatlanma modeli olarak toplumsal huzurun yükselmesi ile şehirlerde mesleki faaliyetler ve genel ahlakla birlikte esnaf ve sanatkârların özümsediği aynı zamanda ahlaki değerler manzumesi iken etik kavramı da bu çerçevede düşünüldüğünde, bir grubun ya da bir bireyin davranışlarını yönlendiren, bu davranışların doğruluğuna/yanlışlığına dair ahlaki değerler ile uygulanması sonucu karar vermede neyin iyi neyin kötü olduğuna ilişkin davranışsal işleyiş sağlamaktadır.”

Açılış konuşması sonrası Ticaret Bakanlığından Sevgi Baydar Akgün, “Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak” adlı  sunumu yaptı. Hiçbir yağmur tanesinin kendisini selden sorumlu tutmadığını söyleyen Sevgi Baydar Akgün, sunumunda ahilik kültürü ve Ahi Evran felsefesinin yanı sıra ticaret hayatındaki etik konularına işaret etti.

Sunumunda etik kavramının tanımını da yapan Sevgi Baydar Akgün, “Etik, Yunancada karakter anlamına gelen ethos sözcüğünden türetilmiştir. Aristo, etiği kuramsal felsefeden ayırarak kendi başına bir felsefe alanı olarak ele alan ilk filozoftur. Aristo, etikte en yüksek iyiye ve mutluluğa nasıl ulaşacağını sorgular” dedi.

Sevgi Baydar Akgün, şöyle devam etti: “Etik, bireysel ve sosyal ahlak deneyimlerimizi sistematik anlama çabasıdır. Etik, insanın bütün davranış ve eylemlerinin temelini araştıran bilim ve ahlak felsefesidir. Etik, toplumda belirli bir düzen sağlayan ve bunun için belirli kurallar koyan bir olgudur. Bireyin tercihlerinde istenilir iyinin tayininde işe yarar ve kolektif hayatın her alanında bireysel ve toplumsal denge işlevi görerek, bir farkındalık ve uyum yaratır.”

Etiğin doğru ve yanlış davranış teorisi, ahlakın ise onun pratiği olduğunu dile getiren Sevgi Baydar Akgün, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek sunumunu tamamladı.

Program, soru-cevap bölümünün ardından çekilen toplu fotoğraflarla sona erdi.

-1 -1 -1 -1
background image