Üniversitemiz Tarafından “2024 Hedef Göstergeleri İlk 4 Aylık Gerçekleşmeleri” Toplantısı Yapıldı
16 Mayıs 2024 | 18:21

Üniversitemiz Araştırma Üniversitesi İzleme, Değerlendirme ve Yürütme Kurulu tarafından “2024 Hedef Göstergeleri ilk 4 aylık gerçekleşmeleri”nin ele alındığı toplantı gerçekleştirildi.

Rektörlük eski Senato Salonunda yapılan toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve akademik birim yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2021'de başlatılan uygulama kapsamında, ülkemizde 23 araştırma üniversitesi bulunduğunu hatırlatarak, araştırma üniversitelerinin araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve işbirliği konularında 32 performans göstergesine göre değerlendirildiğini söyledi. Prof. Dr. Yıldız, Yükseköğretim Kurulu tarafından 21 Kasım 2023 tarihinde Ege Üniversitesinde yapılan son araştırma üniversiteleri değerlendirme toplantısında ise Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversitelerinin Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programına dahil edildiğini belirtti.

Bu çerçevede mevcut Araştırma Üniversiteleri programındaki üniversite sayısı aynı kalmak üzere, aday izleme programına dahil edilen 6 üniversitenin 2 yıllık izleme sürecine alındığı bilgisini veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu sürecin sonunda kriterleri karşılayan üniversitelerin “Araştırma Üniversitesi” olarak kabul edileceğini vurguladı.  

Araştırma Üniversitelerinin, rekabet gücü üreten üniversiteler, yetkin üniversiteler olduğuna değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, araştırma üniversitelerine bütçeden ayrılan proje payının her yıl arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Yıldız, akademik anlamda daha fazla üreten akademisyenlerin ve kurumların desteklenmesinin, daha fazla üreten, performans gösteren üniversitelerin ödüllendirilmesinin YÖK tarafından yürütülen bu programın ana amaçlarından biri olduğunu söyledi.

2022 yılında Araştırma Üniversiteleri arasındaki yerlerinin A3 kategorisinden A2 kategorisine yükseldiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Yıldız, devlet üniversiteleri arasında da 13. sırada yer aldıklarını kaydetti. Prof. Dr. Musa Yıldız,  önemli ve kıyasıya rekabetin olduğu bu kulvarda 2023 yılına geldiğimizde, 23 Araştırma Üniversitesi arasındaki yerlerini koruduklarını belirtti.  

“Bu başarıda araştırma geliştirme stratejilerinde kararlılıkla yürüttüğümüz süreçlerin ve ivedi analizlerin çok önemli payı bulunduğunu ve bir tesadüf olmadığını vurgulamak isterim” diyen Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, süreç yönetiminde üst yönetim olarak yaptıkları planlamaların, tabana yayılmış uygulamaların ve izlemelerin değerinin yadsınamayacağının üzerinde durdu.

Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız hedef göstergeler sürecinin, akademik birimlerle eşgüdüm halinde başarıyla sürdürdükleri, aylık dönemlerde takip ettikleri, akademik birimler tarafından da içselleştirilmiş özgün bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Bu yıl itibarıyla hedef göstergeler sürecini en iyi yöneten üç akademik birimimizin Güdümlü Projelerle ödüllendirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Yıldız, Eczacılık, Fen ve Mühendislik Fakültemizi kutladı. Bugünkü toplantıda birim hedef göstergeler sürecinin 2024 yılı, ilk 4 aylık değerlendirmelerinin ve geriye kalan 8 aylık süreçte hedefleri tutturabilmek yönünde izlenecek stratejilerin kurul üyeleriyle paylaşılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Yıldız “Bugün yaptığımız ilk 4 aylık performans izlemesinin ardından, ikinci izlemememiz de ise birimlerinizi ziyaret edeceğiz” dedi.

Üniversitemizin, YÖK tarafından açıklanan 2023 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda 13 farklı göstergede ilk 5’e girmeyi başardığına işaret eden Rektör Prof. Dr. Yıldız, Üniversitemizin 208 üniversite arasında, öğrencilerin yaptığı endüstriyel / sektörel projelerin sayısı ve Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı sıralamasında büyük farkla birinci olduğuna vurgu yaparak, bu başarıda emeği geçen birim yöneticilerine teşekkür etti.

Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü öncülüğünde 2022 yılındaki sıralamalarını ve performanslarını Kalite, Kapasite ve İş birliği başlıklarında analiz edip 2023 yılı hedef göstergelerini oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Böylece, geçtiğimiz yıl Etkileşim ve İş birliği kriterleri kapsamında gerekli gördüğümüz iyileşme ve ivmelenme için bazı adımlar atılmıştı. Önemli bir örnek, BAP tarafından verilen Uluslararası İş birlikli Araştırma Projesi (UİP) bütçesinde, projenin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasında kolaylaştırıcı ve teşvik edici güncellemeler yapılmıştır.  Üniversite-sanayi iş birliği ile yapılan proje sayımızı arttırmak için de, Katılımlı Araştırma Projesi (KAP) için de, benzer iyileştirmeler gerçekleştirildi. 2023 yılı hedef göstergelerinde birimlerimize bu projeler hedef olarak verildi ve şu ana kadar hiç başvuru almamış bu proje türlerinde kayda değer artış sağlandı. Dolayısıyla, 2024 hedef göstergelerimizde de bu tür projeler yer aldı. Bununla birlikte, Merkez Laboratuvar (GÜTMAM) üzerinden yapılan analiz sayısı hedef gösterge tablosuna eklendi. Bu noktada özellikle Eczacılık, Fen, Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimiz Dekanlarından istirhamım, birimlerimizde bulunan cihazların MERLAB yönetim sistemi üzerinden tüm paydaşlarımıza hizmet vermelerini sağlamalarıdır.”

Kasım 2023’te açıklanan kriterlerde, 32 adet gösterge arasında, 21 adet göstergede bir önceki yıla göre Üniversitemizin artış sağladığını anlatan Prof. Dr. Yıldız, “Dinamik yapıdaki hedef göstergelerimizi, açıklanan Araştırma Üniversitesi kriterlerindeki değişimlere ve puanlamalara göre de güncellemiş ve sizlere Ocak ayında takdim etmiştik. Üniversitemizin özellikle araştırma kalitesi başlığında öne çıkabilmesi için, Q1 ve Q2 çeyreklikteki makale sayısını artırması önceliğimiz olarak belirlenmiştir. Ancak görülmüştür ki, Q3 ve Q4 çeyreklikteki makale sayımız kalite başlığında olumsuz etki oluşturabilmektedir. Bu durum, 2024 hedef göstergelerinde iş birlikli yayın sayısına yönelik hedeflerin, iş birlikli Q1 ve Q2 makale sayılarına dönüştürülmesi olarak güncellenmiştir. Sizlerden istirhamım, açık erişim oranımızın artması ve mümkün olduğu ölçüde Q3 ve Q4 makaleler yerine, TR-Dizin makalelere yönlenmek konusunda birimlerinizde süreç yönetmenizdir. Bunun yanı sıra, patent, buluş, faydalı model ve iş birlikli proje ve çalışmaların arttırılması da önemini korumaktadır” diye konuştu.

Toplumsal katkıya yönelik 6 gösterge ile ilgili de bilgi veren Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, öğrencilerin yaptığı sosyal sorumluluk ve endüstriyel proje, dezavantajlı gruplara yönelik faaliyet, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında ödül, uluslararası sempozyum, kongre ve sanatsal sergi sayılarının bu kapsamda değerlendirildiğini söyledi.

Program, akademik birim yöneticilerinin birimlerindeki 2024 hedef göstergelerinin ilk 4 aylık gerçekleşmelerini sunmaları ile devam etti.

-1 -1
background image