Üniversitemiz Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Köklerimizin İzinde" başlıklı konferanslar serinin 39’uncusunda Irak Türklerinin sesi Ata Terzibaşı ele alındı. Programda aynı zamanda Ata Terzibaşı mezarı başında anıldı.
“Doğumunun 100. Yılında Kerkük Milli Yazarı Ata Terzibaşı” adlı çevrim içi konferansa Dr. Şemsettin Küzeci konuşmacı olarak katıldı. Merhum Ata Terzibaşı mezarı başında ailesi, dostları ve sevdikleri tarafından anıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına konferansa konuşması olarak katılan Araştırmacı Yazar Dr. Şemsettin Küzeci’ye ve programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.
Merhum Arif Nihat Asya’nın “Perdeleri örtük, lambaları sönük, sırtında yıllar yük, hatıraları kırık dökük, bir yer olacak orada, adı Kerkük” dizelerini aktaran Prof. Dr. Musa Yıldız, Kerkük kalesine defnedilen Osmanlı Subaylarının mezarlığında yer alan yazıdaki “bağrında yattıkları toprak, gurbet değil vatandır” sözünün Kerkük’ün kendileri için ne ifade ettiğini anlatmaya yeterli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Türklerin fırtınalı bir tarihin cereyan ettiği Irak coğrafyasında dilleriyle ve ortaya koydukları kültür birikimiyle bin yıla yakın bir zamandan beri var olageldiklerini ifade etti. Bu birikimin dilimizin ve edebiyatımızın bütün dallarını besleyecek kadar zengin olduğuna değinen Prof. Dr. Yıldız, Irak Türklerinin bu zengin kaynaklarından bugün dahi beslendiklerini dile getirdi. Milletlerin kendilerini var eden dil ve edebiyat kaynaklarını zamanın akışına bırakamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “O dilin ninnileriyle büyümüş, türküleriyle boy atmış, şiirleriyle coşmuş, atasözleriyle şahsiyetini bulmuş, hassas yürekli, açık fikirli, irfan sahibi, araştırmayı öğrenmeyi hayatının gayesi bilen ve en önemlisi eli kalem tutan münevverlere ihtiyaç duyarlar. İşte Irak Türkleri arasında bu ulvi gayeye hizmet eden en önde gelen isim Ata Terzibaşı’dır. Ömrünü bu şuura adayarak içinde yetiştiği medeniyet ve coğrafyanın sınır tanımaz ruhunu, tarihini eserlerine taşıyan merhum Ata Terzibaşı’nı huzurlarınıza ve mezarı başında bugün tekrar rahmet ve minnetle anıyoruz.”
Açılış konuşmasının ardından Dr. Şemsettin Küzeci tarafından “Doğumunun 100. Yılında Kerkük Milli Yazarı Ata Terzibaşı” adlı çevrim içi konferans gerçekleştirildi. Terzibaşı’nın hayatı, çalışmaları ve Irak Türk edebiyatına katkıları hakkında bilgi veren Küzeci, O’nun bu alandaki çalışmalarının birçok genç araştırmacıya ışık tuttuğunu söyledi. Terzibaşı’nın, 550 makalesinin, 50 yayın organında 6 ülkede Türkçe ve Arapça yayınlandığını kaydeden Küzeci, Terzibaşı'nın bütün makalelerinde Kerkük’ün Türkmen şehri olduğuna vurgu yaptığını belirtti.
Gazi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, Türkmen Edebiyatçılar Birliği Başkanı Aydın Kerkük, Türkmeneli Gazetesi Başyazarı Necat Kevser, Şair Ali Yağmur, Kerkük Kültür Derneği Kerkük Şube Başkanı Seyit Haşim Kamil Mustafa ve Terzibaşı ailesini temsilen yeğenleri Turhan Terzibaşı, Saygın, Burhan ve Yahya Terzibaşı birer konuşma yaparak, duygu ve düşüncelerini anlattılar.
Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları 2024: Sürdürülebilirlikte Öncü Üniversiteler Açıklandı
Gazi Üniversitesi, Çevrim içi Öğrenme Sıralamasında Küresel Başarısıyla Dikkat Çekiyor
Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi-IV Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşiyor
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.