Üniversitemiz Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TÖMER) düzenlediği “Cumhuriyetin 100. Yılında Köklerimizin İzinde" konferans serisinin 37’incisinde İslam dünyasına kazandırdığı farklı bakış açısıyla iz bırakan büyük müfessirlerden biri olan “Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei” ele alındı.
Konferansta konuşmacı olarak Taba Elm Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei yer aldı.
Konferansın açılışında konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, bizim millet olarak kendi kimliğimizi bugünlere ve bugünlerden de geleceğe taşımamızın iyi bir tarih yoluyla gerçekleşeceğini söyledi. Bu çerçevede bugün merhum Tabatabaei’yi rahmetle anacaklarını ifade eden Prof. Dr. Gelişli, Tabatabaei’nin gerek Kur’an tefsirleriyle gerekse geleneksel hikmetin canlandırılmasına yönelik felsefe çalışmaları ve bu iki alanı ustaca bezetmesiyle tanınan bir alim olduğunu belirtti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Tabatabaei’nin yaşadığı dönemde sosyal ve entelektüel problemlere ilgi gösterip klasik felsefe iklimine dayanan çalışmalar yapmasının kendisine ayrı bir önem kazandırdığına değindi. Tabatabaei’nin ilmi faaliyetlerinin yanı sıra hat sanatı ve edebiyatla da ilgilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Gelişli, Taba Elm Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei’ye konferansa katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Taba Elm Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei ise sunumunda Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Tabatabai’nin, tefsir, sosyoloji ve felsefe eserleri ile ilim dünyasına büyük katkılar sağlayan dünyada ve islam dünyasında tanınan bir alim olduğunu kaydetti. Allameh Tabâtabâî’nin 1903 yılında Tebriz/İran’da doğduğunu söyleyen Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei’nin soyunun hem Hz. Hasan’a hem Hz. Hüseyin’e dayandığını belirtti. Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei ile akraba olduklarını da sözlerine ekledi.
Allameh Mohammed Hosein Tabatabai’nin özelliklerini anlatan Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Tabatabai’nin, Athar İmamlar (s.a.v.) ile manevi bir ilişkiye sahip olduğuna değindi. Tabatabai’nin, seçkin öğrenciler yetiştirmesinin yanı sıra şefkatli bir eşe sahip olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, O’nun iffet ve nezakete dayalı çilecilikle geçen basit bir yaşamı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Tabâtabâî’nin sosyal ilişkilerinde islam ahlakına ve sosyal görgü kurallarına bağlı biri olduğuna dikkat çekti.
Allâme Tabâtabâî’nin kapsamlı bir düşünür olarak görülmesinin nedenlerinden de söz eden Taba Elm Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei; bunları ‘manevi kapasiteye sahip olması’, ‘irfan ve tasavvuf vadisinde olması’ ve ‘asıl mesleğiyle meşgul olması’ olarak açıkladı.
Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei’nin eserleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, O’nun bıraktığı en değerli miraslardan birinin yirmi cilt olarak yayınlanan “El-Mizan Fi Tefsiri’l-Kur’an” isimli eseri olduğunu söyledi. Allame Tabatabai’nin İslam felsefesinin ve Kur'an-ı Kerim'in tefsir ve yorumunun gelişimine de büyük katkılarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Naser Mahdavi Tabatabaei, Allameh Mohammed Hosein Tabatabai’nin incelemelerinin dünya görüşümüzü değiştirdiğine vurgu yaptı.
Köklerimizin İzinde - 37: “Allameh Mohammed Hosein Tabatabaei” adlı konferans programı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.