Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesinde "İki Muhammed'in Tek Bedende Buluşması"
9 Ocak 2024 | 14:09

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi başarılı organ nakli operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Transplantasyon Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Aydın Dalgıç ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Muhammed Güneş’in böbreği, aynı adı taşıyan 18 yaşındaki Muhammed Güneş’e nakledildi. Böylece Muhammed Güney, bağışçısıyla aynı adı taşıyan ilk nakil hastası oldu.

Nörolojik rahatsızlık nedeniyle tedavi görmekte olan Muhammed Bera Güneş’in beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine Muhammed Bera Güneş’in ailesi, çocuklarının organlarını bağışlama kararı aldı. Muhammed Bera Güneş’in böbreği; doku, kan grubu gibi tıbbi değerlerinin birebir uyduğu Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesinde yaklaşık 4 yıldır nakil bekleyen Muhammed Güneş’e nakledildi.

Muhammed Güneş, böbrek nakliyle birlikte hayata yeniden tutundu. Nakil beklediği süreçte umudunu yitirdiğini ve kendisi için uygun bir vericinin çıkacağına inanmadığını ifade eden Güneş, geceleri kendisini uyutmayan diyaliz sürecinden kurtulduğu için mutlu olduğunu belirtti. Bir gece ansızın aranmasıyla birlikte derhal hastaneye gittiklerini anlatan Muhammed Güneş, herkesin organ naklinde bulunması gerektiğini söyledi.

Böbreğini aldığı Muhammed Güneş ile aynı adı taşımasının kendisini şaşırttığını ve çok duygulandığını belirten Güneş, organları bağışlanan gencin ailesine teşekkür etti ve kendilerine sabır diledi.

Prof. Dr. Aydın Dalgıç organ nakli bekleyen hastaların bilgilerinin Sağlık Bakanlığının sisteminde yer aldığını belirtti. Vefat eden kişilerin organlarının bağışlanması durumunda doku, kan grubu, yaş gibi bilgilerin bu sisteme eklendiğini belirten Prof. Dr. Dalgıç, eşleşme durumunda detaylı tıbbi tetkiklerin yapıldığını ve organ naklinin de tüm sonuçlar uyumlu olduğunda gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’nin organ naklinde ilk 5 ülke arasında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Dalgıç, gerçekleştirdikleri nakille birlikte bir ilki yaşamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Organları bağışlanan kişi ile naklin yapıldığı hastanın aynı isim ve soy ismi taşımasının kendilerini şaşırttığına ve duygulandırdığına değinen Prof. Dr. Dalgıç, bu durumu “Muhammed mucizesi” olarak niteledi.

Muhammed Güneş’in hastaneden taburcu edileceğini, ilaç kullanımı ve düzenli kontrollerinin süreceğini dile getiren Prof. Dr. Dalgıç, ülkemizde çok ciddi miktarda organ bağışına ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın Dalgıç, organ naklinde bulundukları için Muhammed Güneş’in ailesine teşekkür etti.

Doğuştan üriner sistem rahatsızlığı nedeniyle Muhammed'i 2 yaşından beri Pediatrik Nefroloji biriminde Prof. Dr. Kibriya Fidan'la birlikte takip ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu ise bu hastalığın yavaş yavaş böbrek yetmezliğine yol açtığını ifade etti. Prof. Dr. Söylemezoğlu, Muhammed'in bu nedenle 2020'den beri diyalize girdiğini ve naklin gerçekleşmesiyle birlikte sağlığına kavuşacağını  dile getirdi.

Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat da ilk organ naklini 1998'de gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Hastanesinde 25 yıldır bu operasyonların başarıyla yürütüldüğüne ve birçok ilke imza atıldığına dikkati çekti. Ülkemizde organ nakli bekleyen yaklaşık 30 bin hasta olduğunu anlatan Prof. Dr. Polat, bu hastaların büyük kısmının makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirtti. Türkiye’de yılda 4 bin organ nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Fazlı Polat, “30 bin hastayı düşündüğünüzde bu sayı çok yetersiz. Günde ortalama 8 hasta, organ nakli beklerken yaşamını kaybediyor. Hem canlıdan hem de özellikle sayıca düşük olan kadavradan organ bağış oranlarının artırılması bu açıdan çok önemli" diye konuştu.  

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bostancı ise pandemiyle birlikte dünyada ve Türkiye'de organ nakil süreçlerinde aksamalar yaşandığına, nakil bekleyen hastaların sayısının giderek arttığına işaret etti. Türkiye'de nakil bekleyen binlerce hasta için özellikle kadavradan organ bağış oranlarının artmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bostancı, "Bir tarafta aynı isim soy isimde bir gencimizi kaybetmenin hüznünü yaşarken diğer taraftan sağlığına kavuşan gencimizin sevincini paylaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Bostancı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kalp, böbrek, karaciğer, kornea ve kompozit doku nakillerinin yapıldığını, akciğer nakliyle ilgili de başvuru sürecinde olduklarını bildirdi.

-1
background image