Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız Ege Üniversitesinde Yapılan Araştırma Üniversiteleri Yıllık Değerlendirme Toplantısına Katıldı
21 Kasım 2023 | 15:55

Araştırma Üniversiteleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı İzmir’de yapıldı. Araştırma Üniversiteleri rektör ve temsilcileri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında Ege Üniversitesinde bir araya geldi. Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın da bulunduğu toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır da katıldı.

Prof. Dr. Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulunun en önemli misyonunun üniversitelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırmak olduğunu belirterek, “Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretim sistemimizin lokomotifi olan araştırma üniversitelerimizin uluslararası alanda daha görünür olmalarını arzu ediyoruz” dedi.

Üniversitelerin uluslararası sıralamalarda istikrarlı bir şekilde yükselmesinin yolunun, nitelikli araştırma yapmalarından ve yayın kalitelerini artırmalarından geçtiğini belirten Prof. Dr. Erol Özvar, akademisyenlerin etki değeri yüksek dergilerde yayın yapmalarının teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 12. Kalkınma Planında yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerinden birinin Dünya Akademik Başarı Sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversite sayısını, 2028 yılında 10’a çıkarmak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Erol Özvar, bu hedefe ulaşma konusunda üniversite rektörlerinden daha fazla çaba göstermelerini isteyerek, “Biz Yükseköğretim Kurulu olarak bundan sonra da bu konuda sizlere her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Ben inanıyorum ki araştırma üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptirler” diye konuştu.

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı’na (ADEP) da değinen Prof. Dr. Erol Özvar, ilk defa 2022 Haziran’da 20 Araştırma Üniversitesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon TL bütçe aktarıldığını ve Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Puanlarına göre bütçe dağılımı yapıldığını anlattı. 2023’te bütçenin 250 milyon TL’ye yükseltildiğini söyleyen Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasına şöyle devam etti: “2024 Bütçe Yılında ise ADEP kapsamında aktarılacak bütçe kaynağı 400 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Hayırlı olsun. Bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve özel destekleri için de Strateji ve Bütçe Başkanımız sayın İbrahim Şenel’e teşekkür ediyorum.” 

2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin öncelik verdiği bilimsel alanlarda yayın kalitesi ve kapasitesiyle öne çıkan üniversitelerin programlarını doğrudan destekleme kararı aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar, “2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin öncelik verdiği bilimsel alanlarda yayın kalitesi ve kapasitesiyle öne çıkan üniversitelerin programlarını doğrudan destekleme kararı aldık. Bunun Türkiye’de ve dünyada ilk olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite rektörlerine şöyle seslendi: “Her programda çok başarılı olamayabilirsiniz, her programda dünya ölçeğinde rekabet üretemeyebilirsiniz ama belirli programlarda ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet üretebilirseniz, biz sizin o programlarınıza doğrudan destek veriyoruz. Bu, bütün üniversitelerimizi fevkalade teşvik edici mahiyette önemli bir destek programı olarak 2023 yılında başladı ve bundan sonra da devam edecek. Bu bakımdan araştırma üniversiteleri dahil diğer bütün üniversitelerimiz bu destek programından istifade edecekler.”

Toplantıda daha sonra üniversitelerin performansları değerlendirildi.

 

-1 -1 -1 Ege-1
background image