“Karabağ Ebediyete Kadar Azerbaycandır” Adlı Program Gerçekleştirildi
8 Kasım 2023 | 16:36

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) tarafından düzenlenen “Karabağ Ebediyete Kadar Azerbaycandır” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonunda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, TÜRKDAM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy, etkinlik konuşmacıları Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz ile Emekli Tuğgeneral Ender Güner, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, “Ortak Sesimiz: Çırpınırdı Karadeniz” klibi ile devam etti. Etkinliğin selamlama konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Mâlum olduğu üzere, 10 Kasım 2020 tarihinde bildiri imzalanmasına rağmen, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının yıl dönümü olması sebebiyle Zafer Günü, Şuşa’nın işgalden kurtuluş günü olan 8 Kasım ile değiştirilmiştir. Göstermiş oldukları bu duyarlılık için Azerbaycan Türk’ü kardeşlerimize buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bu sayede bugün burada gönül rahatlığıyla kutlamalarımızı gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Tarihte Ermenilerin Azerbaycan Türklerine yapmış olduğu soykırımlar, zulümler, suikastler, çeşitli tahribatlar, işgaller saymakla bitmez. Bugün 8 Kasım’da uzun yıllardır bu zulümleriyle mücadele ettiğimiz Ermeni güçlerine karşı kazandığımız o büyük zaferimizi kutluyoruz. 3 yıl önce bugün uzun yıllardır hasretini çektiğimiz hâr-ı bülbülümüze kavuştuk, özlemini çektiğimiz topraklara kavuştuk, gerek ağlayarak, gerekse coşkuyla söylediğimiz mahnılardaki topraklara bayrağımızı astık. Türk birliğinin varlığını, Türk’ün gücünü, Türk’ün bağısızlık karakterini tüm dünyaya gösterdik. Çekilen tüm acıların ardından şimdi burada gururla söyleyebiliyoruz ki “Şuşa Bizimdir, Karabağ Bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır.” Öyle de kalacaktır. Türk milleti, asırlardır olduğu gibi, gelecekte de, vatanlarını korumak için birlik olmasını bilecektir. Allah birliğimizi daim eylesin.”

Savaşta ve öncesinde yaşanan zulümlerde şehit olan bütün Türk kardeşlerimize yüce Allah’tan rahmet dileyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Ay yıldızlı Can Azerbaycan bayrağımızın vatan topraklarında ilelebet dalgalanmasını temenni ediyorum. Azerbaycan Ulusal Marşı’nda da denildiği gibi, “Üç renkli bayrağınla mesut yaşa!” can Azerbaycan.”

Açılışta söz alan Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev, Karabağ zaferinin kendileri için ne ifade ettiğini anlattı. Azerbaycan’ın bağımsızlığının ilk yıllarında sınırların belirli bölümünü kontrol edemediklerini dile getiren Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev, “O günlerden, ümitlerin tükendiği bir noktada bugün Karabağ zaferinin üçüncü yılını kutlamanın büyük onurunu yaşıyoruz” dedi.

Savaşın başladığı andan Şuşa’nın alınmasına kadar durmama konusunda kararlı olduklarını ifade eden Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev, “Büyük bir zafer kazandık ve bu zafer Türk birliğinin gerçekleşmesi konusunda önemli bir adımdır. Türkler dünyada önemli bir güç olma yolunda ilerlemekte. Bu vesile ile etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.

Açılışta konuşan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy ise, Ermenilerin Dağlık Karabağ’ı haksız bir şekilde işgal ettiğinin altını çizdi. Şuşa ve Karabağ zaferlerinin askeri ve stratejik anlamda çok büyük bir kazanım olduğunu ifade eden TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy, Türk devletlerinin bölgesel güç olduklarını kaydetti.

Türk Devletleri teşkilatının beş Türk devletinden oluştuğu bilgisini aktaran TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy, bu iş birliğinin giderek büyüdüğünü vurguladı. Bu konuda üniversitelere de büyük iş düştüğünü belirten TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Emekli Tuğgeneral Ender Güner, “İkinci Karabağ Harekatı” konulu sunumunu yaptı. Zafere giden yolu askeri açıdan dile getiren Emekli Tuğgeneral Ender Güner, ikinci Karabağ harekâtının 44 gün sürdüğü bilgisini verdi. 27 Eylül’de başlayan harekâtın büyük bir zaferle sonuçlandığını anlatan Emekli Tuğgeneral Ender Güner, bu süreçte 2 bin 700 civarında şehit verildiğini vurguladı. Konuşmasında bölgenin coğrafin konumu ve tarafların mevcut askeri güçleri hakkında da bilgiler veren Emekli Tuğgeneral Ender Güner, “Azerbaycan çok büyük bir askeri zafere imza atmıştır” diyerek konuşmasını noktaladı.

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz ise, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında böyle büyük bir zaferi kutlamak bizim için büyük bir onurdur” dedi. Konuşmasında Karabağ’ın Azerbaycan ve bölge için öneminden söz eden Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, “Türkler Karabağ’dayken Ermeni nüfusu yok denecek kadar azdı. Fakat ilerleyen dönemlerde nüfus çoğunluğunu sağlamak için Ermeniler bu bölgeye bilinçli bir şekilde göç ettirildi” şeklinde konuştu.

Türk adının bölge için önemli olduğunu ifade eden Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, Ermenistan’ın dış yardımlar olmadan varlığını sürdürmesinin zor olduğunu belirtti. Kazanılan zaferin Türk dünyası için çok büyük anlam taşıdığına dikkat çeken Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz, konuşmasının sonunda etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Program, Areş Nazarî ve Elçin Hetemli tarafından verilen Azerbaycan Mahnıları ve çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image