Prof. Dr. Elif Orhan, Dr. Can Candan ve Dr. Mehmet Tiken, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ı Ziyaret Etti
6 Kasım 2023 | 15:24

Prof. Dr. Elif Orhan, Dr. Can Candan ve Dr. Mehmet Tiken, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a geliştirilen LİDAR cihazı hakkında bilgi verildi. Kısa lazer darbesi kullanarak uçuş süresine dayalı mesafe ölçebilen LİDAR (Işık Algılama ve Menzil Saptama-Light Detection and Ranging) cihazı, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 5. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü İş Birliği Protokolü ile doktora tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen akademik araştırma ve çalışmalar neticesinde, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Orhan ve İleri Teknolojiler Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Mehmet Tiken ile araştırma ekibinden Dr. Can Candan ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berberoğlu’nun katkılarıyla geliştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Prof. Dr. Elif Orhan, Dr. Can Candan ve Dr. Mehmet Tiken’e nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında adlarına dikilen fidan sertifikalarını takdim etti.

Geliştirilen cihaz hakkında kısa bilgi veren Prof. Dr. Elif Orhan, halihazırda üretilmiş olan prototip aracılığıyla, kısa mesafe (1 km) ölçüm yapan ticari LİDAR’lara göre daha iyi sonuçlar alındığını ve 4 km mesafedeki nesne veya yüzey uzaklıklarının tespit edilebildiğini bildirdi. Üretilen prototipin gerek askeri gerekse sivil olmak üzere pek çok alanda kullanılabileceği bilgilerine ek olarak, söz konusu prototipin maliyetinin benzerlerine kıyasla da en az 4 kat daha ekonomik olduğu ifade edildi. Yapılan AR-GE çalışmalarının bu alanda ülkemiz üretim ve rekabet kapasitesini artırmaya yönelik önemli katkılar sağlayacağı değerlendiriliyor.

-1 -1 -1 -1