“Türkiye Yüzyılının Dehaları” Çalıştay Programı Açılış Töreni Yapıldı
27 Ekim 2023 | 11:19

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Zihnilatif Derneği organizasyonluğunda, Gazi Üniversitesi ortaklığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi paydaşlığı ile gerçekleştirilen “Türkiye Yüzyılının Dehaları” çalıştay programı açılış töreni geniş bir katılım ile yapıldı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Prof. Dr. Fazlı Polat, İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Hatice Atan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Elif Binici, Zihnilatif Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Kahraman, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Çağlar boyunca dünyaya iz bırakan bazı lider, sanatçı ve mucitlerin üstün bir yetenek ya da zekâya sahip olduğu tahmin edilebilir. Ülkemizde özel eğitim alanın öncüsü olan Mitat Enç “insanlık tarihindeki bir grup seçkin insanı ve yaratılarını insanlığın elinden çekip almak mümkün olsaydı kendimizi taş devrinde bulabilirdik” demiştir. Bu nedenle uygarlık yarışında ön sıralarda olmak isteyen tüm toplumlar kendi üstün/özel yetenekli vatandaşlarına değer vermişlerdir” dedi.

Özel yetenekli bireylerin eğitimi için, tarih boyunca çeşitli çalışmalar yapıldığına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız,  şöyle devam etti: “Türkiye’de de üstün yeteneklilerle ilgili ilk bilimsel çalışmalar, Üniversitemiz tarafından yapılmıştır. Üniversitemizin ve Gazi Eğitim Fakültesinin temeli 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile Cumhuriyetin henüz ilk yıllarında, dönemin zor şartlarında, Orta Muallim Mektebi adıyla açılmıştır. 1929 yılında şu anda bulunduğumuz binaya taşınan okul daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü adını almıştır. Bizim deyişimizle Gazi Eğitim, Türkiye’de özel eğitim alanına öncülük yapmıştır. Rahmetli Mitat Enç’in öncülüğünde ülkemizin ilk özel eğitim bölümü Gazi Eğitim’de kurulmuştur.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu kapsamda dünyanın birçok ülkesinden önce ve Türkiye’de ilk kez 'Üstün Zekâlı ve İstidatlı Çocuklar' isimli bir ders Gazi Eğitim Enstitüsünde okutulmuştur. Yine aynı dönemde Test ve Araştırma Bürosu, Deneysel Psikoloji Kliniği ve Gazi- Beier Cümle Tamamlama Testi ve farklı zekâ testleri geliştirme gibi birçok önemli gelişme özel eğitim şubesinin katkılarıyla ortaya çıkarılmıştır. Türkiye, dünyadaki başarılı eğitim uygulamalarını ve bilimsel bulguları takip etmekte ve eğitim alanında da önemli gelişmeler kaydetmektedir.  Bu nedenle son yıllarda Türkiye’nin üstün/özel yetenekli öğrencilerin eğitimi konusunda ciddi bir çaba gösterdiğini söylemek mümkündür.”

Açılışta konuşan İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Hatice Atan, dünyadaki hiçbir kadın ve çocuğun zulme uğramaması gerektiğini ifade etti. Filistin’de yaşanan zulmün biran önce bitmesi temennisinde bulunan İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Hatice Atan, “Bu çalıştay benim için çok değerli. Zihnilatif Derneğinin çalışmalarını çok başarılı buluyorum. Bu tür çocuklarımızın desteklenmesi gerekli. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına yakışır bir etkinlik yapılıyor. Bakanlık olarak böyle kıymetli projeleri destekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Elif Binici, şöyle konuştu: “Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılı için tasarlanan bu çalıştayın hedefi çocuklarımızın daha iyi bir gelecek sahibi olmasıdır. Zihnilatiflerin topluma yaptıkları katkılar çok önemlidir. Çocuklarımızın yeteneklerini ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu vesile ile etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.”

Açılışta söz alan Zihnilatif Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Kahraman ise “Filistin halkının uğradığı zulüm umarım en kısa sürede son bulur. Fakat içinde bulunduğumuz dünya güçlü olanın güçsüz olana hükmettiği bir dünya” dedi. Bu coğrafyanın ertelenmeye gelmeyeceğine dikkat çeken Zihnilatif Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Kahraman, Zihnilatif Derneğinin 3 yıllık bir geçmişi olduğu bilgisini verdi. Bu üç yıllık sürede pekçok bilimsel ve sosyo-kültürel etkinlik yaptıklarına dikkat çeken Zihnilatif Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Kahraman, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılına yakışır böyle bir etkinliği yapmaktan da büyük gurur duyduklarını dile getirerek sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay programına geçildi. Etkinlik çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image