Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı anısına “Tarih ve Gelecek: Milli Mücadeleden Cumhuriyete” adlı program düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen programa konuşmacı olarak Kazım Karabekir Paşa’nın kızı ve Kazım Karabekir Vakfı Başkanı Timsal Karabekir ile Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Sinan Demirtürk katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Çetin, Gazi Üniversitesinin Cumhuriyetin temel eğitim kurumlarından biri olduğunu söyledi. Üniversitemizin Eğitim Bilimleri Enstitüsü olarak Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı anısına bu programı düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Şaban Çetin, programa katılan Timsal Karabekir ve Dr. Sinan Demirtürk’e teşekkür etti. Prof. Dr. Şaban Çetin, “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise açılış konuşmasında, “Asırlar boyu kök salmış devletimizin, Cumhuriyet yönetimiyle taçlandığı, yüz yıllık bir onur ve var olma mücadelesinin yıl dönümünü gururla idrak ediyoruz” dedi. Devlet kurmanın ve onu yaşatmanın, kurumlarıyla köklü bir kültürü inşa etmenin her milletin başarabileceği tarihi yeteneklerden olmadığını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Türkler, tarih boyunca devlet kurumuna önem vermiş, medeniyetlere yön vermiş, imparatorluklar kurmuş büyük bir millettir. Türkiye Cumhuriyeti, köklü medeniyetimizin en güçlü eseridir. Milletimiz için bir ölüm kalım savaşının verildiği yüzyılın başında, 1. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti’nin büyük toprak kayıplarıyla sonuçlanmış, yüz binlerce insanımız cephelerde vatan mücadelesi sonucunda şehadet şerbetini içmiştir. Milli Mücadelemiz, yurdumuza sahip çıkma azminin cephelerde şahlandığı bir kahramanlık destanı olarak tarihteki yerini almıştır. İstiklal mücadelesi veren Türk milleti, kadın erkek, genç yaşlı demeden birlik olarak, top yekûn bir kurtuluşa ulaşmıştır.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadelemizin önder kadrosunun emperyalizmi Anadolu’da büyük bir yenilgiye uğrattığını belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, İstiklal Harbimizin bugün rahmetle andığımız Kazım Karabekir, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Ali Fuat Türkgeldi, Refet Bele, Rauf Orbay Paşalarımız ve isimlerini sayamayacağımız kıymetli asker ve devlet adamlarımızın inanç ve azminin eseri olarak kazanıldığını vurguladı.
Milli Mücadelemizin sonucu ve eseri olarak ortaya çıkan Türkiye Cumhuriyetinin asker sivil, kahraman milletimizin ortak ruhunu yansıttığını belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “Cumhuriyetimizin bir asrına şahitlik eden Gazi Üniversitemizin rektörü olarak, çalışanlarımız ve öğrencilerimiz adına bu büyük bayramı ve yüz yıllık sevinci kutluyoruz. Üniversitemiz, 1926 yılından itibaren, Cumhuriyetimizin eğitim kadrolarını, teknik personelini, sağlıkçılarını yetiştirerek, yüz yıllık başarı hikâyemiz içerisinde saygın bir yerde yer almıştır. Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına bilimsel katkılar vermeye devam edecek, başarılarına yenilerini ekleme azminden hiç vazgeçmeyecektir” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını programa katılımlarından dolayı Timsal Karabekir’e ve Dr. Sinan Demirtürk’e teşekkür ederek tamamladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasının ardından Timsal Karabekir’in sunumuna geçildi. “Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” diyerek konuşmasına başlayan Timsal Karabekir, Kazım Karabekir’in arşivinden fotoğraflar sundu. Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir ve arkadaşlarının yüreklerinin vatan aşkıyla çarptığını ifade eden Karabekir, bu kadronun “Hür öl, esir yaşama” anlayışını benimsediğini vurguladı.
Sunumunda Kazım Karabekir’in anılarından da yola çıkan Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı öncesinde yaşananlara değindi. Kurtuluş Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti’nin topraklarının işgal altında olduğunu anlatan Karabekir, işgal döneminden fotoğraflar sundu.
Dr. Sinan Demirtürk ise konuşmasında 29 Ekim 1923’ün tarihsel zeminiyle ilgili bilgiler verdi. Birinci Dünya Savaşı’nın sadece askeri değil siyasi sonuçları yönünden bir yenilgi olduğunu anlatan Demirtürk, bu savaşın Mondros ve Sevr’i ortaya çıkaran bir hezimet olduğunu ifade etti. Milli Mücadelenin tarihte hiçbir ulusun ortaya koyamayacağı, ifa edemeyeceği bir başarı olduğunu söyleyen Dr. Sinan Demirtürk, birçok devletin 100 yıl var olmayı başaramadığını anlattı. Cumhuriyetin kurulduktan sonra tarihsel ve jeopolitik sorunları devralan bir devlet olduğunu kaydeden Dr. Sinan Demirtürk, bir devletin bu sorunlara rağmen 100 yıllık geçmişi güçlenerek geride bırakmasının önemli olduğunu ifade etti.
"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" Etkinliği Düzenlendi
Üniversitemiz Ev Sahipliğinde "Yeşil Dünya ve Siber Gelecek" Konferansı Düzenleniyor
III. Uygulama ve Araştırma Merkezleri Çalıştayı Düzenlendi
Üniversitemiz İç Kontrol Sistemi Yerinde Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.