Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Kapsamında Altınorda’dan Anadolu’ya Nogay Türkleri Belgeseli Hazırlanıyor
5 Temmuz 2023 | 16:59

Gazi Üniversitesinin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında, “Altınorda’dan Anadolu’ya Nogay Türkleri”  konulu belgesel çalışmasına başlandı. Bu amaçla gidilen köylerde Prof. Dr. Dilek Ergönenç, Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Adem Öcal, Büşra Arslan, Tomris Ayan’dan oluşan Gazi Üniversitesi proje ekibi,  Nogay Türkleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Nogay Türklerinin sözlü tarihini, kültürel değerlerini araştırmaya ve tanıtmaya yönelik projenin ilk durağı Şeker ve Kırkkuyu köyleri oldu. Proje ekibinin çalışmalarına Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk ev sahipliği yaptı. Nogay köylerinde yapılan araştırmanın ilk çekimleri kanal koordinatörü Sedat Sağırkaya’nın da desteği ile TRT Avaz kameramanları tarafından gerçekleştirildi. Nogay Türklerinin Deşt-i Kıpçak coğrafyasından Anadolu’ya uzanan hikayesi Nogay Türklerinin sesleriyle, sözleriyle Gazi Üniversitesinin bu projesi kapsamında hazırlanacak belgeselde hayat bulacak.

-1 -1