“Ofis Çalışanları İçin Ergonomi” Konulu Hizmet İçi Eğitimi Düzenlendi
22 Haziran 2023 | 12:23

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Ofis Çalışanları İçin Ergonomi” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programının konuşmacı konuğu Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan oldu.

Hizmet içi eğitim programı Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay Ayça Tunçay açılış konuşmasında: “Bugün 60.’sını düzenlediğimiz hizmet içi eğitim programımızda “Ofis Çalışanları İçin Ergonomi” konusunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan bilgiler paylaşacak. Kendilerine katılımları için teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan, “Öncelikle Üniversitemiz Rektörlüğü’ne ve Personel İşleri Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü’ne ve bir önceki Müdürü Aydın Kayaer’e bu nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum. Bugünkü ofis ergonomisi konusu herkesin gündeminde olan bir konudur. Böyle bir farkındalık oluşturduğunuz için hepinize tekrar çok teşekkür ediyorum.” sözleri ile konuşmasına başladı.

Prof. Dr. Bülent Elbasan, çalışanı işe uyması için fiziksel olarak zorlamak yerine tam tersine işi çalışana uyacak şekilde tasarlama biliminin ergonomi olduğunu açıklayarak çoğumuzun gün içinde oturarak iş yaptığını ve hepimizin farklı şekillerde oturduğunu, buna bağlı ağrı şikayetlerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Ağrı problemlerinin sadece fiziksel ortamdan kaynaklanmadığını, psikolojik faktörlerin de ağrılarımıza etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Elbasan konuşmasına şöyle devam etti:

“Ağrı her zaman bir hastalığın işareti değildir, bir semptomdur. Bu yüzden öncelikle ağrı nedir, ağrı eşiği nedir, neden ağrı hissederiz bu konuları irdelememiz gerekiyor. Ağrı şikâyeti ile bize gelen hastaların büyük bir çoğunluğunu çok basit birkaç uygulama ile tedavi etmekteyiz. Yapılan bir araştırmada hiçbir şikâyeti olmayan bir insanı yoldan çevirip mr çektiklerinde yüzde 60 oranında vücudunda fiziksel sıkıntıları olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple, her şey mr veya tomografide göründüğü gibi olmayabilir, sinir sistemimiz bizi kandırabilir. Ağrının ortaya çıkış nedenlerinden biri de kişinin oksijen açlığıdır.  Uzun süre hareketsiz kalan vücut oksijensiz kalarak esneme hareketleri ile vücudun basınç yoğunluğunu azaltır.”

Vücudun ağrı hafızasının, önceki ilgi ve deneyimlerimizin ağrıyı tetikleyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Bülent Elbasan, bildiklerimizin, inandıklarımızın ve deneyimlerimizin, dünya ve bedene dair algılarımızı etkilediğini belirterek şöyle devam etti: “Bu bedenle ağrısız bir hayat yaşıyorsan, sıkıntılarının bir önemi yok. Koşarken, otururken, merdiven çıkarken nasıl hissediyorsun ona bakmalısın. İnsan evladı hareket etmek için yaratılmıştır. İş bedeni doğru kullanmaktır. İnsanlar, dinamik canlılardır, statik kalamayız. Ağrınız olduğunda çok basit birkaç uygulama ile her şey çok değişebilir.”

Prof. Dr. Bülent Elbasan daha sonra ergonomi nedir, ofis çalışanlarında en sık görülen sağlık sorunları, nasıl ve neden ağrı hissederiz?  uzun süre hareketsiz kalmanın ve hatalı pozisyonda oturmanın riskleri konularında sunum eşliğinde detaylı bilgi vererek katılımcıların sorularını yanıtladı.

Hizmet içi eğitim programı İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer’in Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan’a değerli katkılarından dolayı teşekkür etmesi ile sona erdi.

Hizmet içi eğitim programının videosunu izlemek için tıklayınız. 

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 Eğitim Programı-1
background image