“Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
19 Haziran 2023 | 20:15

Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçiliği, Gazi Üniversitesi ve Mingeçevir Devlet Üniversitesi iş birliğinde Azerbaycan’ın Milli Lideri Haydar Aliyev’in 100. yıl dönümüne hitaben “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov adına Başkatip İslam Guliyev, panelist olarak Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile Prof. Dr. İsmet Çetin, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Esmira Ceferova ile Doç. Dr. Asim Mammadov, dekanlar, akademisyenler, yöneticiler ve öğrenciler katıldı.   

Saygı duruşu ve ulusal marşların okunmasıyla başlayan panel açılış konuşmalarıyla devam etti. Açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Azerbaycan’ın kurulmasında, gelişmesinde ve devletleşmesinde büyük emekleri olan Haydar Aliyev’in hayatına değindi. Bu zamana kadar büyük bir devlet adamı olarak Haydar Aliyev’in çok önemli görevler üstlendiğini ifade eden Prof. Dr. Yücel Gelişli, Aliyev’in siyasi çalışmalarından bahsetti. Aliyev’in birçok ülkeden ödül, nişan ve farklı doktora unvanları aldığını söyleyen Yücel Gelişli, Azerbaycan’da Umumi Lider olarak anılan Aliyev’in, özellikle ulusal lider olmasında Azerbaycan’a yaptığı katkıların büyük bir önemi olduğunu dile getirdi.

Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov ise konuşmasında, kardeş Türkiye’nin zengin geleneklere ve çağdaş vizyona sahip Gazi Üniversitesinin desteğinden, Azerbaycan’ın genç ve modernleşmekte olan Mingeçevir Devlet Üniversitesi ile iş birliğinden memnun olduğunu ifade etti. Bayramov, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız başta olmak üzere Gazi Üniversitesinin rehberliğine ve emektaşlarına teşekkür etti. Tarihinin en kudretli devrini yaşayan ve tarihi şanlı zaferlerle dolu muasır Azerbaycan’ın Umumi Lider Aliyev’in şaheseri olduğunu belirten Dr. Şahin Bayramov, şunları dile getirdi: “Ortak dil, din, etnik ve tarihi köklere sahip olan ülkelerimiz, Haydar Aliyev’in meşhur ‘Bir millet iki devlet’ anlayışıyla her zaman birbirlerine büyük destek vermiş ve güven sağlamıştır. Türkiye-Azerbaycan münasebetleri tüm dünya ülkeleri tarafından da gerçek kardeşlik, dostluk örneği olmuştur. Bütün ömrünü canından çok sevdiği Azerbaycan’ın parlak geleceğine ve halkının refahına adayan Aliyev, mili manevi değerlere ve milli varlıklara kıymet veren yönüyle halkın sevgisini ve takdirini kazanarak Umumi Lider zirvesine yükselmiştir.”

Açış konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, günün anlamına binaen Rektör Dr. Şahin Bayramov’a plaket takdim etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov adına konuşma yapan Başkatip İslam Guliyev de, böyle bir programa ev sahipliği yapan ve desteklerini esirgemeyen Gazi Üniversitesi yönetimine teşekkür etti. Azerbaycan’da 2023 yılının “Haydar Aliyev Yılı” olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok etkinliğin düzenlendiğini söyleyen İslam Gulliyev, “Azerbaycan tarihinin otuz yılı aşkın bir dönemi Haydar Aliyev’in ismiyle bağlı olmuştur. Toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda Azerbaycan’ın kalkınmasında ve bağımsız Azerbaycan Devletinin oluşumunda çok emekleri geçmiştir. Aliyev, Türkiye ile ilişkilere özel bir önem göstermiş, iki ülke halkları arasında dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesinde büyük rol oynamıştır” dedi.

Açış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru’nun yaptığı panele geçildi. Panelde Doç. Dr. Esmira Ceferova “Haydar Aliyev ve Bir Millet İki Devlet Kavramı”, Doç. Dr. Asim Mammadov “Haydar Aliyev’in Türk Dünyasının Bütünleşmesine Katkıları”, Prof. Dr. ismet Çetin “Haydar Aliyev Dönemi ve Türkiye-Azerbaycan Kültürel İlişkileri”, Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru “Azerbaycan’ın Sevinci Bizim Sevincimiz, Kederi Bizim Kederimizdir” ve “Bir Millet İki Devlet” Sözlerinin Türk Sanatında İzleri konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, panelist öğretim üyelerine fidan sertifikası takdim etti. Mingeçevir Devlet Üniversitesi tarafından da Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli ve üniversitemiz öğretim üyelerine hediye takdimi yapıldı. Bu anlamlı günde Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız adına hediyesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli’ye verildi. Toplu çekilen hatıra fotoğrafının ardından panel sona erdi.

“Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Azerbaycan-Türkiye İlişkilerinin Gelişmesinde Haydar Aliyev” Konulu Panel Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image