“Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları-18 Osmanlı Âlimi Takiyyüddin Er-Râsid 1580” Konulu Hizmet İçi Eğitimi Düzenlendi
13 Haziran 2023 | 11:29

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları-18 Osmanlı Âlimi Takiyyüddin Er-Râsid 1580” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer katıldı. Hizmet içi eğitim programında, Ankara Üniversitesi Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Demir, Takiyyüddin Er-Râsid hakkında bilgiler verdi. 

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay açılış konuşmasında "Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları" konulu hizmet içi eğitimler kapsamında 18'inci programı düzerlediklerini söyledi. Ayça Tunçay, katılımından dolayı Prof. Dr. Remzi Demir'e teşekkür etti. 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli ise konuşmasına Prof. Dr. Remzi Demir'e hizmet içi eğitime katılımından dolayı teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Yücel Gelişli, Türk Dünyası’nın bilim insanlarının üniversitemiz personeli ile tanıştırılması ve bilgi verilmesini önemli bir kazanım olarak niteledi. Prof. Dr. Gelişli, Takiyyüddin Er-Râsid'in Osmanlı döneminde yetişen çok yönlü bilim insanlarından biri olduğunu belirtti. Takiyyüddin Er-Râsih'in 16. yüzyılın matematik ve astronomi alanlarının öncüsü olarak niteleyen Prof. Dr. Yücel Gelişli, tıp, optik, mekanik gibi alanlarda eserler bıraktığını anlatarak, "Doğum tarihine ilişkin 1521’de Kahire’de ve 1526’da Dimaç’ta olan iki ayrı bilgi var. Türk asıllı bilim adamının babasının Selahaddin Eyyubi’nin komutanlarından biri olduğu ve 1564 yılında Üsküdar’da vefat ettiği bilinmektedir. Mısır’da medreselerde müderrislik yaparken 2. Selim tarafından İstanbul’a davet edilerek Müneccimbaşı olarak astronomi alanında çalışmalar yapmıştır” dedi.   

Prof. Dr. Remzi Demir, programa davet edildiği için Üniversitemiz yönetimine teşekkür etti. 1991 yılında doktora kapsamında Takiyyüddin Er-Râsid'i çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Demir, "Takiyyüddin Er-Râsid, hem bilim tarihi hem de teknoloji tarihi açısından önemi çok büyük olan dünya çapında bir bilim insanıdır. Yeniliklere eğilimli bir bilim insanı olarak, bilim tarihinde, matematik, astronomi, makineler, mekanik saatler, gözlem araçları, optik konularında çağının ilerisinde çalışmalar ve icatlar yapmıştır. 1575 yılında yapılan ve 1580 yılında ise Şeyhülislamın fetvası ile yıkılan rasathanede 5 yıl boyunca rasathanede görev yapan Müslüm ve Gayri Müslüm bilim insanları ile çeşitli rasat işlemleri ve gözlem araçları yapmıştır” diye konuştu. 

O dönemdeki Osmanlı bilginlerinin Batılı bilim insanlarından daha ileri seviyede olduğunu ve Takiyüddin’den sonra böyle şahısların gelmediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Remzi Demir, sunum eşliğinde Takiyyüddin Er-Râsid’in eserleri, icatları ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Hizmet içi eğitimin videosunu izlemek için tıklayınız. 

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image