Üniversitemizde “Gıda Güvenliği Önlemleri” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi
7 Haziran 2023 | 16:00

Rektörlüğümüz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından üniversitemizde çalışan mutfak personeline yönelik “Gıda Güveliği Önlemleri” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.

Sağlıklı yaşamda güvenli gıdanın önemi, hangi gıdanın güvenilir olduğu, tüketicinin kendini sağlıksız ürünlerden nasıl koruması gerektiği ve konuya ilişkin diğer tüm merak edilenlerin ele alındığı hizmet içi eğitim, Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonu’nda yüz yüze gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın yaptığı eğitimin davetli konuğu, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Semra Navruz Varlı oldu. 

Özellikle son yıllarda sıkça duyulur hale gelen “güvenli gıda” kavramına ve sağlıklı yaşamda güvenli gıdanın önemine değinen Dr. Öğr. Üyesi Semra Navruz Varlı, “Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı, yaşamımızda sağlıklı ve güvenli besinlerin tüketilmesidir. Güvenli gıda aslında sağlıklı gıda anlamına gelir. Güvenli gıda; besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan ve bozulmamış gıda maddesidir” dedi.

Semra Navruz Varlı verdiği eğitimde, gıdanın insan sağlığını etkilemeyecek, çevre sorunları yaratmayacak ortamlarda elde edilmesi, işlenmesi ve korunması gerektiğine dikkat çekti. Varlı, “Gıdanın güvenilirliği için her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenlerden arındırılmış ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tüketime uygun hale getirilmiş olması gerekir. Yani ambalajlı, etiketli, üreticisi ve markası belli gıda, gıda güvenliği prosedürlerine göre üretildiği için güvenli gıdadır” şeklinde konuştu.

Gıda güvenilirliğinin ne anlama geldiğini tanımlayan Semra Navruz Varlı, şunları ifade etti: “Gıda güvenliği; insanları bakteri, mantar, parazit ve virüs gibi mikropların neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklardan korumak için gıdaların uygun şekilde işlenmesi, pişirilmesi ve korunmasını ifade eder. Böylece doğru gıda kullanımı uygulamaları, günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların görülme riskini ciddi oranda düşürebilir. Yani gıda güvenliği, zararlı maddelerden bulaşma ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için gıda kalitesini koruyan koşulları ve uygulamaları ifade eder.”

Dr. Öğr. Üyesi Semra Navruz Varlı, gıda güvenliği sistemlerinin kullanılmasıyla birlikte gıdaların birçok faktör açısından güvenli olarak üretildiğini söyledi. Günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmının gıda güvenliğinin sağlanamadığı şartlarda ve ortamlarda üretilen ürünlerden kaynaklandığını dile getiren Varlı, “Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz. Eğer taşırsa o gıdanın, tüketeni için güvenilir olduğunu söyleyemeyiz. Tüketici olarak bizlerin, şiddetle bilinçlenmeye ihtiyacı var” dedi.

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Beslenme Hizmetleri Müdürlüğünün hizmet ve kalite güvencesinden ödün vermeyeceği misyonundan bahseden Semra Navruz Varlı, “Mevzuata uygun standart kaliteyi yakalamak için tehlikeleri önceden tahmin ederek önlemek, hataları en aza indirmek, üretimde kaliteyi sağlamak ve müşteri memnuniyetini sağlamak gibi kontrol önlemlerinin alınması önemlidir” diye konuştu.   

Eğitim sonunda gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Semra Navruz Varlı, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Üniversitemizde “Gıda Güvenliği Önlemleri” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Gıda Güvenliği Önlemleri” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Gıda Güvenliği Önlemleri” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Gıda Güvenliği Önlemleri” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi-1
background image