Üniversitemizde “Bebeklikten Erişkinliğe Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri” Konulu Konferans Düzenlendi
6 Haziran 2023 | 16:05

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından “Salı Konferansları” kapsamında “Bebeklikten Erişkinliğe Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. I. İrem Budakoğlu moderatörlüğünde düzenlenen konferans programına Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan konuşmacı olarak katıldı.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep konferansın açılışında, alanında başarılı mezunlarımızın konuk olarak yer aldığı Salı Konferanslarına, “Bebeklikten Erişkinliğe Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri” konulu sunumu ile katılan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan'a teşekkür etti. 

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. I. İrem Budakoğlu ise konuşmasında “Bugün Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan ile bebeklikten yetişkinliğe otizm konuşacağız. Daha öncesinde bize Otizm Merkezimiz ve çalışmaları ile ilgili  Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necdet Karasu bizlere bilgi verecek. Kendilerine katılımları dolayısıyla teşekkür ederim” sözlerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Necdet Karasu da, Merkez ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. GEBAM'ın iki buçuk yıl önce kurularak faaliyete başladığını söyleyen Karasu, Merkezin genel amaçları itibari ile otizm ve gelişimsel bozukluklar ile ilgili olarak disiplinler arası etkileşimli araştırmalar geliştirmek ve aynı zamanda toplumsal hizmetler sunmak üzere kuruldugunu ifade etti. Daha geniş katılımlı araştırmalar, aile ve çocuk hizmetleri geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Karasu, bu tür hizmetler için önemli bir talep olduğundan söz etti. Karasu, "Bu yıl itibari ile 2022 verilerinin üstüne çıkmış bulunmaktayız. Ancak daha fazla insan ulaşmaya ihtiyacımız var. Otizm ve gelişimsel bozukluklar konusunda her türlü sorunda ve ihtiyaç duyulan her durumda bize ulaşabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan ise konuşmasına “Gülçin hocama ve Necdet hocama GEBAM merkezimizin kurulmasında ve çalışmalarında yol göstericilikleri ve verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim” sözleri ile başladı. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan, konuşmasına şöyle devam etti: “Otizm spektrum bozukluğu olarak bilinen klinik tablo ilk kez 1943 yılında Leo Kanner tarafından bir olgu sunumu ile tanımlanmıştır. Otizmin psikiyatri alanına girmesi ise 1983 yılındadır. Otizm bozuklukları dört ayrı hastalıktan oluşan otizm spektrum bozukluğu olarak ana başlıkta tanımlanır. Otizm tanıları son yıllarda nerdeyse ikiye katlandı diyebiliriz. Genetik etmenler çok önemlidir ve belirtilerin yaşlara göre dağılımı vardır. Buna göre normal gelişen çocukta neyin normal neyin anormal olduğunu tespit etmemiz gerekiyor.”

Genellikle ailelerin bebeğin bir yaşına kadar otizmin belirtilerinin farkında olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan şunları kaydetti: “Dokuz aydan önce konulan tanıların yakın takip edilmesi gerekiyor. Genetik yatkınlık söz konusu yoksa müdahale edilmeden önerilerle devam edilir. Otizmli çocukların yüzde 60, 70’inde giderek belirginleşen kısıtlılıklar vardır. Bir buçuk iki yaşa arası aileler genellikle konuşmasında problem var diye doktor kontrolüne gelmeye başlamaktadır. Otizm tanısı klinik olarak dikkatli konulması gereken bir tanıdır. Ne kadar erken müdahale edersek tedavi o kadar başarı sonuçlar almaktayız. Bu şekilde çocuğun ilerleyen dönemdeki işlevselliğini artırabilmekteyiz”

Öte yandan aile hekimlerinin otizmde erken tanı konulmasında önemli katkıları olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özaslan, otizm spektrum bozukluğu belirtileri, etiyoloji, DSM-5 OSB tanı ölçütleri, normal gelişen çocuklar, 0-1,2 yaş, 2-3,7 yaş, 4-6 yaş, okul dönemi, ergenlik dönemi OSB belirtileri, klinik değerlendirme, değerlendirmede kullanılan ölçekler, tedavi yaklaşımları konularında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.

Konferans programı katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

-1 -1 -1 -1 Eğitim Programı-1 Eğitim Programı-1 Eğitim Programı-1 Eğitim Programı-1
background image