Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi organizasyonu ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla “Çevre ve Sağlık” konulu konferans düzenlendi.
Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferans programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat, Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Canbolat, Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Özçelik, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Ertit Taştan, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, Enstitü ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcıları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Konferansa; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Hayvan Sağlığı, Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Ramazan Bülbül, Koordinatör Ahmet Budaklıer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Daire Başkanı İrde Çetintürk Gürtepe konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılışında konuşan Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Canbolat, çevrenin esasında kültür ve medeniyetin bir parçası olarak çok geniş bir kavram olduğunu söyleyerek, son dönemde insanlığın dikkatini çekmesinin sebebinin insanlığın geleceğini etkileyecek olması olduğunu belirtti. Canpolat, dünyamızda bir veya bir buçuk derecelik bir ısı artışının tüm dünyanın geleceğini tehdit ettiği için gündemimizde yer aldığına dikkat çekti.
Dünyamızda çevre kirliliğinin karbon, metan, azot gazlarından meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Orhan Canbolat, toksik gazlar olmamasına rağmen sera etkisiyle ısısının artmasına sebep olduğunu kaydetti. Dünyamızın sera gazları olmadığında soğuktan etkileneceğine değinen Canbolat, doğada bu dengenin bozulmaması gerektiğine işaret etti. Batı ülkelerinin, bundan korunmak için mevcut bulunan tüm ağır sanayisini Asya ve Afrika coğrafyasına kaydırdığını ifade eden Prof. Dr. Canbolat, esas meselenin ise tek tek ülkelerin değil hepimizin çevreyi koruması ve bilinçli olması gerektiği olduğu üzerinde durdu. Ülkemizin enerji bağımlılığının genel çevre sorunumuzu oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Canbolat, hayvanlardan kaynaklanan metan gazının da bir etken olduğunu dile getirdi. Canbolat, son dönemde ortaya çıkan sel, fırtına gibi afetlerin iklim değişikliğinden kaynaklandığı bilgisini verdi.
Prof. Dr. Orhan Canbolat konuşmasını şu sözlerle sona erdirdi: “Merkezimizde çevre ile ilgili araştırmacılardan oluşan bir kurulumuz var. Pratik manada ortaya çıkan bu toksik ajanların kirliliğe olan ilişkisi en üst seviyede araştırılmaktadır. Küçükten büyüğe çevre bilincinin geliştirilmesi pek kolay bir şey değil. Bir bütünün parçası olarak çevrenin korunmasında ve farkındalık oluşturulmasında katkıda bulunmaktadır. Çevre ile ilgili araştırmalarda öncü olabilecek bir kapasiteye sahibiz. Bu minvalde Merkezimizin çalışmalarına her daim destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere etkinliğimizin düzenlenmesinde emeği geçene herkese çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”
Sağlık Bilimleri Enstitü Müdür Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep ise konuşmasında şunları söyledi: “Çevre, insan sağlığı, özellikle hayvan yeminden başlayan insan sağlığına giden çok özel bir süreç. Bu konuların araştırılmasında Gazi Üniversitesi’nin çok güçlü bir performansı var. Yaptığımız iş birlikleri ile çevre ve sağlık konusunda çok önemli sonuçlar almaktayız. Özellikle, sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma konularında araştırmalar yapmaktayız. Son yıllarda bu konuda bütçeler gündeme gelmeye başladı. Gıda, beslenme ve sağlık ayrılmaz bir bütündür.”
Gıda, çevre, su, hava kirliliği ile alzheimer, çocuk kanseri oranlarının günümüzde arttığını vurgulayan Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, önleyici tıp denilen, hastalanmadan sağlığın takip edilmesinin önemi üzerinde durdu. “Maalesef gelişmekte olan toplumlar olarak hastalığı takip ediyoruz. Bu konularda dünyada ve Avrupa’da yapılan çalışmaları takip ediyoruz ama yaşam şeklimiz, beslenme alışkanlıklarımız kendimize özgüdür” diyen Sağdıçoğlu Celep, doğal halk ilaçlarımızın değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Bu konuda önemli projeler hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep, “Ülkenin ihtiyacına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı iş birliği ve desteği ile gerçek problemler üzerine araştırma projelerini ortaya koyuyoruz. Bize vermiş oldukları kıymetli desteklerden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise konuşmasında, Üniversitemizin üç önemli biriminin 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlendiği bu konferansa katılmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin önemine binaen göreve başladığımız günden itibaren bu merkeze ayrı bir önem verdik. Süratle fiziki ihtiyaçlarını karşıladık. Böyle aktif bir şekilde çalışmasında Prof. Dr. Orhan Canbolat hocamızın katkılarıyla yol aldık, güzel faaliyetler yapmaya başladık. Bugün bu faaliyetlerden birinde daha bir aradayız. Devletimizin iki önemli Bakanlığından Tarım ve Çevre Bakanlıklarından kıymetli temsilcilerimizin de katılması programımızı anlamlı hale getirmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, faydalı bir konferans olmasını diliyorum.”
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasının ardından konuşmacı konuklara katılımlarından dolayı teşekkür belgesi verdi.
Konferans programı daha sonra, TAGEM Hayvan Sağlığı, Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Ramazan Bülbül, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge kuruluşu olan TAGEM, dünyada ve Türkiye’de tarım, proje değerlendirme grupları çalışmaları; TAGEM Hayvan Sağlığı, Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanlığı Koordinatörü Ahmet Budaklıer, Gıda Araştırmaları, Gıda Güvenliği ve Kalitesi, ithal ürünlerin yerli imkânlarla ticari üretimi, sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması, vegan gıda endüstrisi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Daire Başkanı İrde Çetintürk Gürtepe ise Çevre ve Hava kalitesi Yönetimi konularında katılımcılara sunum eşliğinde bilgi vermesi ile devam etti.
Etkinlik; Şehit Arif Çakır Ortaokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen çevre sağlığı, biyoçeşitlilik, sağlıklı beslenme, moleküler biyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarı konularında çalıştay yapılması ile sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.