Üniversitemizde “Kamusal ve Sosyal Yaşamda Protokol ve Nezaket Kuralları” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
22 Mayıs 2023 | 12:00

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “Kamusal ve Sosyal Yaşamda Protokol ve Nezaket Kuralları” konulu hizmet içi eğitim programı düzenlendi.

Teknoloji Fakültesi A2 Giriş Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim programına Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Dairesi Başkan Mehmet Ali Özkan, İdari ve Mali İşlere Daire Başkanı Aydın Kayaer, akademik ve idari personel katıldı. Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay moderatörlüğünde düzenlenen hizmet içi eğitim programında Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert konuşmacı olarak yer aldı.

Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan yaptığı açılış konuşmasında, hizmet içi eğitim programlarının 43.’sünü düzenlediklerini söyleyerek, “İnsanlara karşı davranışınız, nezaketiniz size karşınızdaki kişi hakkında bilgi verir. Nezaketli, saygılı olmak güzel bir şeydir, size her zaman kazandırır. Eğitimimizin faydalı olmasını temennisi ile konuşmacı konuğumuz Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert’e teşekkür ediyorum” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert konuşmasına “Öncelikle, mesleki konumunuz ne olursa olsun, herkes çalışma alanı içinde bu eğitim çalışmasından nasıl bir farkındalık kazandığına odaklansın” diyerek başladı. Protokol ve nezaketin birbirinden ayrı kavramlar olmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert, “Bizler, protokolü daha çok devlet sürecindeki resmi boyutu ile değerlendiriyoruz. Aslında biz, sadece kurumsal hayatın içinde değil, sosyal hayatın içinde de resmi yaşıyoruz. Nezaket ve görgü kuralları, adabı muaşeret, zarafet, protokol kuralları dediğimiz hususlar aslında sosyal yaşamın kendisidir. Bunlar bize sosyal yaşamda güvenilirlik ve saygınlık kazandırır” ifadelerini kullandı.

Protokol dediğimiz kuralların aslında bir itibar sıralaması olduğunun altını çizen Özlem Bayrak Cömert, sosyal yaşamda yazılı kurallar değil derlenmiş kurallar olduğunu ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Özlem Bayrak Cömert, bizim bunlara uyarak sosyal hayatın içinde kendi varlığımızı sürdürdüğümüzü dile getirerek, diğer türlü, başarısızlıkla beraber sosyal yaşamdan dışlanmanın olabileceğini kaydetti.  

Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert, etkili bir iletişimde neyi, ne zaman, nerede ve nasıl söyleyeceğimizi bilmemiz gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti. “Konuşma ve davranış üslubumuzda kibirlenme, alay etme, gevezelik, yapmacıklık, bencillik, övünmek, usulsüz eleştiri yapmak, dedikodu etmek, kesin ve sert konuşmak, argo ve kaba konuşmak, gereksiz ses tonlamaları bizleri gerek sosyal hayatımızda gerekse kurumsal hayatımızda istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya bırakabilmektedir. Bunun yanı sıra sözden, sesten daha etkili bir unsur varsa o da beden dilidir."

21. yüzyıl becerileri içinde teknolojiyi gündelik hayatımızda ve işlerimizde etkin bir şekilde kullanmanın bir zorunluluk haline geldiğinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert, "Bununla birlikte hayatımıza giren yabancı terimleri Türkçe karşılığı ile kullanalım. Türk Dil Kurumu sözlüğüne, yazım kurallarına bakarak, anlam eksikliği veya kaymalarına yol açmamak için kelimelerin yazılışı ve telaffuzlarına dikkat edelim. Yine 21. yüzyıl ile birlikte ben duygusu öne çıkmaya başladı. Oysa insan sosyal bir varlıktır. Bir diğerini dikkate almadan sosyal yaşantıyı sürdürebilmek olası değildi. Bilakis 21. yüzyılda dikkatimizi daha çok çevremize ve dünyaya vererek, iletişim ve sosyal becerilerimizle mesleki gerekliliklerimizi yerine getirebiliriz” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Özlem Bayrak Cömert konuşmasının devamında, sosyal yaşamda güvenilirlik ve saygınlık, görgü kuralları değişir mi? nezaket neden önemlidir? zarafet nedir?  adabı muaşeret, etkili iletişim, ayakta ve otururken doğru şekil, jest ve mimikleri kullanmak, etkili beden hareketleri için kaçınılması gereken davranışlar, nezaket ve görgü kurallarını destekleyen unsurlar, kelimelerin doğru telaffuzu, protokol (resmi nezaket) kuralları, sosyal hayatımızda protokolün temel ilkeleri, kamusal ve sosyal hayatta dikkat edilmesi gerekenler hakkında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.

Hizmet içi eğitimin videosunu izlemek için tıklayınız. 

 

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image