“Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
18 Mayıs 2023 | 18:29

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim programı düzenlendi.

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programının konuğu Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Kırpık oldu.

Programın açılışında konuşan Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay, 42'ncisini düzenledikleri “Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim programında Prof. Dr. Güray Kırpık'ın toplumumuzda ahilik kültürüne ilişkin önemli bilgiler paylaşacağını söyleyerek, katılımları için kendilerine teşekkür etti.

Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Kırpık konuşmasına “Türk kültürü çok geniş bir yelpazede bir kavramdır. Bunun içerisinde meslek, tarihi yönleriyle hepimizi kuşatan bir tanımdır. Hepimizin bir mesleği, geçim yolu var. Mesleksiz bir insan kabul görmez çünkü her insanın bir uğraşısı olmak zorundadır. Bu minvalde ahilik kavramı, dayanışma, cömertliğin, fedakarlığın, diğerkâmlığın, kendi nefsinden vazgeçmenin bir adı olmuştur kültürümüzde” diyerek başladı.

Ahilikte her kuşağın belli bir mesleği temsil ettiği gibi; yamak, çırak, kalfa, usta gibi mertebeleri, ona göre kıyafetleri olduğunu belirten Prof. Dr. Güray Kırpık, “Görünende ve görünmeyende yani kişinin hem manevi dünyasına hem meslek hayatına ilişkin iki yönlü bir eğitimle olgunlaşması temel amaçtır. Adap ve erkan için talim ve terbiye düsturu olan maddeler fütüvvetnâmelerin hepsinde aynıdır. Bunlar bir toplumun hafıza kodları olan öğretileridir. Fütüvvet değimiz sözcük bildiğiniz meslek elbisesidir, daima doğruyu söyleme ve toplumu daima iyilik yönünde düzeltmeye çalışan sistem olarak kuşak giyinme kuralları olan bir düsturdur” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Güray Kırpık sözlerine şöyle devam etti: “Ahilik müessesesi, tüm meslek gruplarının birbirlerini tamamladığı, maddi ve manevi anlamda davranışsal olarak bir bütün, bir organizasyondur. Sosyal anlamda merkezi bir öğreti mekanizması olan ahiliğin, millet devlet kavramının mayalanmasında yeri vardır. Anadolu ordudan, yol işçisine kadar ahilikle harmanlanmış bir yerdir. Öte yandan mesleki teknik eğitimle ahilik, toplumsal işsizlik konusuna çözümdür aynı zamanda. Bir kişi eğitime 7 yaşında yamak olarak başlıyor, 10 yaşında çırak, 13 yaşında kalfalık ve devamında usta olarak kendi işini yapma ehliyetini alıyor. 1587 yılından itibaren Ahilik yok olmaya başlamıştır. Çünkü meslekten yetişmeyen kişilerin ahilik örgütüne girmesi, Ahi atama usulünün değişmesi sistemde bozulmalar meydana getirmiştir.”

Günümüz mesleki eğitim ile ahilik karşılaştırılması yapıldığında teknik kısımların tamamiyle örtüştüğünü, yükseköğretim kurumları da dahil olmak üzere açık öğretim, uzaktan öğretim, sürekli eğitim merkezleri ile mesleki beceri edindirme konularında çok geniş bir eğitim alanı bulunmakla birlikte ahiliğin manevi dünyasına ilişkin adap, edep ve terbiyenin önemini yitirmiş göründüğünü belirten Prof. Dr. Güray Kırpık, konuşmasının devamında,  Anadolu Ahileri, Anadolu Bacıları, Ahi, Fütüvvet, Ahiliğin başlangıcı ve kronolojisi, öğretilen talim terbiye ilkelerinden 12 temel edep ve esas, Ahi birliklerinin Türkiye ve Türk dünyası çapındaki yönetim yapısı, Anadolu Bacılar tarihinin temel kaynakları, Farabi’nin bilimler ve meslekler tasnifi, günümüzde mesleki eğitim modellemeleri, Politeknik eğitim kararları, ahilikten günümüze mesleki eğitimin önemine dair konularda katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.

Eğitimin videosu için tıklayınız.

Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” Konulu Hizmet İçi Eğitimi Düzenlendi-1 Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” Konulu Hizmet İçi Eğitimi Düzenlendi-1 Türk Kültüründe Ahilik ve Meslek Eğitimi” Konulu Hizmet İçi Eğitimi Düzenlendi-1
background image