“Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları-17 Mustafa Muvakkıt” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
15 Mayıs 2023 | 11:29

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları-17 Mustafa Muvakkıt” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.

Eğitim Şube Müdürü Ayça Tuncay'ın moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer katıldı. Programın konuşmacı konuğu Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Unat oldu.

Programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına "Tarihe ve dünyaya damgasını vuran, tarih boyunca bilim ve teknolojiye katkısı olan Türk dünyasının parlayan güneşlerinden birini ve bize bıraktığı kıymetli hazinelerini tanıtmaya ve tanımaya güzide Üniversitemiz olarak devam ediyoruz" diyerek başladı. İnsanoğlunun yaratılışından bu yana kâinatı anlama ve anlamlandırma çabasının astronomi bilimini ortaya çıkardığına değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, astronomi biliminin en önemli temsilcilerinden birinin de kıymetli bilim insanı Mustafa Muvakkıt olduğunu söyledi. Mustafa Muvakkıt'ın hayatı hakkında bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "16. yüzyıl başlarında İstanbul’da doğan Mustafa Muvakkıt, geleneksel medrese eğitiminin yanı sıra dönemin önde gelen alimlerinden matematik ve astronomi dersleri aldı. Uzun süre Sultan Selim Camii’nde muvakkitlik yaptığı için Selimi nisbesi ile anılmıştır. Müneccimbaşı olarak halk arasında Koca Saatçi lakabı ile bilinir. Bugünkü eğitimimizde bizlere Mustafa Muvakkıt hakkında kıymetli bilgiler verecek olan Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölüm Başkanı değerli hocam Prof. Dr. Yavuz Unat’a katkılarından dolayı teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi. 

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Unat, 16. yüzyılda Osmanlı’da yetişmiş önemli coğrafyacı ve astronomlardan olan Mustafa Muvakkıt’ın hayatı hakkında çok bilgi sahibi olmadığımızı belirterek, "Müneccimbaşı Mustafa Çelebi adı ile meşhur olmuştur. 1571 yılında vefat edince yerine meşhur astronom Takiyüddin atanmıştır. Mustafa Muvakkıt, ilmi yapıtlarının çoğunu Türkçe kaleme almıştır. 24 eserinin 21 tanesi Türkçedir. Türkçe’nin bilim dili olmasına bilinçli bir şekilde gayret göstermiştir. Daha çok muvakkitlerin ihtiyaç duyduğu eserleri kaleme almıştır. Bunların bir kısmı medreselerde okutulmuştur” diye konuştu. Kendisinin hem bir coğrafyacı hem bir astronom olarak tanındığını kaydeden Prof. Dr. Yavuz Unat, bu açıdan bakıldığında Mustafa Muvakkıt’ın, Osmanlı’daki medresede verilen geleneksel doğu tarzı coğrafya ile denizcilerin ve medrese çevresi dışındakilerin temsil ettiği keşifler ve kartografyaya dayanan batı tarzı coğrafya ekolünden geleneksel İslam coğrafyasına bağlı olduğunu belirtti. Osmanlı’da astronomi faaliyetlerinin İslam dünyası ile paralel olarak daha çok pratik amaçlar için gerçekleştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Unat, şunları dile getirdi: "Mustafa Muvakkıt’ın eserlerinde yüksek düzeyde geometri, trigonometri ve sayısal analizler kullanılmıştır. Pratik astronominin teori ve uygulamaları üzerine yaptığı çalışmalarla bu alanda 'Osmanlı geleneğinin kurucusu' olarak kabul edilen Mustafa Muvakkıt, Türkçe astronominin ilk yazarlarındandır.” 

Prof. Dr. Yavuz Unat konuşmasının devamında, Osmanlılarda batı tarzı ve geleneksel coğrafya ve Piri Reis, Osmanlılarda astronomi ve Takiyüddin, dünyadaki iki önemli gözlemevi, Mustafa Muvakkıt’ın coğrafya ve astronomi eserleri konularında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image