Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi
10 Mayıs 2023 | 17:30

Üniversitemiz Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (Gazi AI Center) tarafından alanında uzman bilim insanları, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacıların katıldığı “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır Mıyız?” konulu ulusal konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen konferans, Gazi AI Center’ın geliştirdiği Gazi AI Centeroğlu isimli yapay zeka figürü tarafından sunuldu.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, sektör temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yapay zeka teknolojisinin son yıllarda, hemen hemen her sektörde kendine yer edinmeye başladığını ve gündelik hayatın birçok alanında kullanıldığını söyledi. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin hız kesmeden devam ettiğini belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, düzenlenen konferansın yapay zeka teknolojisine ilgi duyan herkes için önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizde, yapay zeka teknolojisi alanında birçok akademik çalışmayla birlikte önemli projeler yürütüldüğünü ifade ederek, bu kapsamda kurulan Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği, Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezinin destekleriyle bu konferansın gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu konferansın, yapay zeka teknolojisine ilgi duyan, bu alanda çalışan ve fikirlerini paylaşmak isteyen herkes için bir fırsat olduğuna değinen Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Konferansta, sektörün önde gelen isimleri ve ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan değerli akademisyenler tarafından sunumlar yapılacak, farklı başlıklar altında oturumlar düzenlenecektir. Yapay zekâ teknolojisi alanında yapacağımız çalışmaların, sektöre ve topluma yararlı olmasını umut ediyor, konferansın bu alandaki çalışmalarımız için bir başlangıç olmasını ve fikirlerimizin paylaşılmasına vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen başta Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.”

Üniversitemiz Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (Gazi AI Center) Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ise konuşmasında Gazi AI Center’ın, ülkemizin yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti, akıllı şebekeler, siber güvenlik gibi konularda bilimsel ve sektörel çalışmalarda destek veren bir merkez olarak kurulduğu bilgisini verdi.

Web of Science verilerine göre ülke bilimine siber güvenlik alanında en çok katkısı olan Üniversite olduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Sağıroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu gibi kurumların yanı sıra sektörün öncü şirketleri ile de iş birliği protokollerinin olduğunu dile getirdi. Uluslararası çalışma ve projelerin de iş birliği alanlarının içinde yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Gazi AI Center olarak açık bilim, açık toplum, açık kaynak, açık veri gibi pek çok alanda çalışmalar yürüterek bilim felsefesinin yaygınlaşmasına çalıştıklarını söyledi.

Günümüz dünyasında yaygınlık kazanan yapay zeka sohbet programlarının hem yapıcı hem yıkıcı yönleri ile gündemin tartışma konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu “Üniversiteden mezun olabilecek seviyede bir öğrenci gibi bilgi birikimine sahip bir teknoloji ile karşı karşıyayız. Sorulan soruları kısa bir süre içinde anlayıp anlamlı cevaplara dönüştürebilmesi ve veriler sunması, bir dilde sorduğunuzu diğer dilde çevirerek cevap verebilmesi gibi özelliklerin yanında 100’den fazla programlama diline sahip olan bu programlar, özgün şiirler, romanlar, makaleler, kitaplar, resimler ve hatta powerpoint sunumlar üretebilmektedir. Başka bir kimliğe bürünerek soruların cevabını bir çocuk gibi veya bir profesör gibi verebilmektedir. Mühendislik konularındaki soruların cevaplarını gerekçeleri ile birlikte size sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Üretken yapay zeka robotları, başta 5 günde bir milyona ulaşan kullanıcısı ile ChatGPT olmak üzere sağlıkta, siber güvenlikte, finansta, ulaşımda, akıllı şehir ve sohbet robotları gibi uygulamalarla kullanımda olan yapay zeka teknolojileri konularında konuşmacı konuklarımız bizlere alanlarında değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak. Bu vesile başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere konferansımızın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Açılış konuşmalarının ardından Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu başkanlığında gerçekleştirilen “Yapay Zekâ ve Genel Yapay Zekâ: Teoriler ve Uygulamalar” konulu ilk oturumda; TOBB ETÜ Yapay Zekâ Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Buğra Çaşkurlu “Yapay Zeka Çağı”, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Ertekin “Yapay Zeka Üretici Algoritmalar”, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Eryiğit “Büyük Dil Modelleri”,  BİB Yazılım Savunma Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Serhan Koyuncugil “Yapay Zeka Nedir?, Hacettepe Üniversitesi, Yapay Zekâ Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Özdemir “Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti” konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül başkanlığında devam eden “Genel Yapay Zekânın Topluma, Kurumlara, Sektöre ve Eğitime Etkileri” konulu ikinci oturumda; Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Arıkan, Ülkem İçin Yapay Zekâ Derneği Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kuşcu, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şebnem Özdemir, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel, ODTÜ Enformatik Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğba Temizel, Ankara Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdurrahim Toktaş,

“Genel Yapay Zekâ Dünyayı Değiştiriyor! Değişime Hazır mıyız?” konulu üçüncü oturumda; OGM Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, Gazi AI Center YK Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, UDEMY Müdürü Dr. M. Umut Demirezen, BK Mobile Genel Müdürü İsrafil Dilmeç, Ülkem için Yapay Zeka Derneği YYK Üyesi Şule Güner, PICUS Genel Müdür Yardımcısı Dr. Süleyman Özarslan, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü Koordinatörü Dr. Hamza Özer, TUSAŞ AI&ML Müdürü Güven Orkun Tanık sunum eşliğinde uzmanlık alanları ile ilgili bilgi ve tecrübelerini katılımcılara aktardı.

Konferans programı değerlendirme bölümünden sonra “Yapay Zekâ Merkez Müdürleri, STK ve Bölüm Başkanları Toplantısı” olarak düzenlenen dördüncü oturum ile sona erdi.

Konferans sonunda Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, konferansa katılan konuşmacılara değerli katkılarından dolayı teşekkür ve katılım belgeleri verdi.

Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi-1 Üniversitemizde “Yapay Zeka'dan Üretken Yapay Zeka'ya: Değişime Hazır mıyız?” Konulu Ulusal Konferans Düzenlendi-1
background image