Üniversitemizde “ABD Kurumlarında Besin Destekleri ile İlgili Yürütülen Çalışmalar” Konferansı Düzenlendi
9 Mayıs 2023 | 17:34

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından “Salı Konferanslarında Mezunlarımız-3” kapsamında “ABD Kurumlarında Besin Destekleri ile İlgili Yürütülen Çalışmalar” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Berkkan moderatörlüğünde düzenlenen konferans programında Dr. Ecz. Sanem Hoşbaş Coşkun konuşmacı olarak katıldı.

Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celeb yaptığı açılış konuşmasında, alanında başarılı mezunların konuk olarak yer aldığı Salı Konferanslarında bugün Dr. Ecz. Sanem Hoşbaş Coşkun'un “ABD Kurumlarında Besin Destekleri ile İlgili Yürütülen Çalışmalar” konulu sunumu paylaşacağını belirterek, kendilerine katılımları için teşekkür etti. 

Dr. Ecz. Sanem Hoşbaş, ABD’de besin desteğine ilişkin 1994 yılında çıkartılan besin desteği sağlık ve eğitim yasasından söz ederek, bu tarihten itibaren ABD’de büyük bir piyasası olan besin destekleri içeren gıdaların üretimi, dağıtımı ve denetimine ilişkin katı kurallar getirildiğini kaydetti.

Beslenmeyi desteklemek amacıyla tüketilen, oral yolla alınmak üzere hazırlanan, içeriğinde vitamin, mineral, bitkisel ürünler, amino asitler vb. içerikler bulunan ürünlerin besin desteği olarak adlandırıldığını belirten Dr. Ecz. Sanem Hoşbaş, “ABD’de besin desteği ile bitkisel ilacın farklı kategorilerde değerlendirilmektedir. National Institutes of Health bu kapsamda yaptığı çalışmalar sonucu vitamin, mineral, bitkisel içerikler, probiotiklerden oluşan geniş kapsamlı besin desteği içeriği yayınladı. Bunun yanı sıra 2004 yılından itibaren Dietary Supplement Label Database (Besin Desteği Veri Tabanı) ile satışı devam eden veya etmeyen 165 binden fazla besin desteğine ait etiket bilgileri yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

 Dr. Ecz. Sanem Hoşbaş konuşmasının devamında, Besin Desteği Sağlık ve Eğitim Yasası, Besin Desteği Veri Tabanı, National Institute of Standarts And Technology, National Institutes of Health konularında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.

Konferans programı katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image