"Cumhuriyetimizin 100. Yılında Köklerimizin İzinde 26: Belgeden Bilgiye Bir Bilge Halil İnalcık" Adlı Konferans Gerçekleştirildi
24 Şubat 2023 | 17:00

Üniversitemiz Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen "Köklerimizin İzinde 26: Belgeden Bilgiye Bir Bilge Halil İnalcık" adlı konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Konuşmacı olarak Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkoğlu’nun yer aldığı programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, tüm katılımcıları hürmet ve muhabbetle selamladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, ülkemizde meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet, kederli yakınlarına sabır, yaralı vatandaşlara ise acil şifalar dileyerek sözlerine başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Tarihçilerin Kutbu olarak vasıflandırılan merhum Prof. Dr. Halil İnalcık’ın şu sözlerini hatırlattı: “Karamsarlık korkaklıktır. Türkiye büyüktür. 1500 yıllık bir tarihimiz var. Canımızla, başımızla bu büyüklüğü devam ettirmeliyiz. Bırakıp kaçmak ihanettir bence. Eğer noksanlar varsa gidermeye uğraşmalıyız. Bu devletin tarihine yakışır şekilde yaşamalı ve çok çalışmalıyız.”

Hiçbir milletin geçmişini unutarak ve yok sayarak ilerleyemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, ömrünü içinde yetiştiği medeniyetin tarihini, eserlerini alim ve arifane bir biçimde taşıyan Prof. Dr. Halil İnalcık’ı rahmet ve minnetle anarak konuşmasını sonlandırdı.

Halil İnalcık’ın tarihi yazmanın ötesinde yazan ve yaşayan bir nesle sahip olduğunu söyleyen Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Halil İnalcık’ın tarihçiliğinin en başlarında dikkatini çeken meşhur Annales ekolüne dikkat çekti.

Halil İnalcık’ın hakikatleri, gerçekleri satırlar arasında en gizemli kısımlarda arayan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Halil İnalcık’ın Osmanlı tarihçiliğinin devlerinden biri olduğunu vurgulayarak bu konu hakkında yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti. Prof. Dr. Hakan Kırımlı, bilginin çok değerli ve pahalı olduğunu söyleyerek hap bilgi anlayışını değil, okuyup araştırma gayreti gösterilen bilgiyi doğru bulduğunu ve Halil İnalcık’ın da bu hap bilgi arayışını değil bilgiyi okuma, arama, araştırma arayışını doğru bulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Halil İnalcık’ın eserleri, dersleri, röportajları ve yaşamı boyunca yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkoğlu ise programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerine başladı. Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, Halil İnalcık’ın hayatı hakkında değerli bilgiler vererek onun eğitim hayatındaki deneyimlerinden bahsetti.

Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, Halil İnalcık’ın Cumhuriyet’in en iyi okullarında eğitim gördüğünü ve bu eğitimin devamını da çok çalışmasına bağlı olarak geliştirdiğini söyledi. Halil İnalcık’ı anmanın bizler için bir şeref ve vazife olduğunu söyleyen Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, gelecek nesillerin önemli tarihçilerimizi unutmaması için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. İsmail Türkoğlu, Halil İnalcık’ın gelecek nesiller tarafından bilinmesi, unutulmaması ve yeni yetişecek tarihçilere ışık olması için neler yapılabileceği hakkında önerilerde bulundu.

Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi. 

Programın videosu için tıklayabilirsiniz. 

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image