Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerinin 14’üncüsü “Piri Reis (1554) Seydi Ali Reis XVI. Yüzyıl Denizcileri” Adlı Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
15 Şubat 2023 | 10:38

Ülkemizde yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak tanımlanan 7.7 şiddetindeki depremin ardından etkinliklerine devam eden Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, eğitimin her şart ve ahvalde sürmesi gerektiği misyonuyla hareket ederek çalışmalarına hız kesmeden bir yenisini daha ekledi.

Bu anlamda Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personelimize yönelik olarak düzenlenen Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerinin 14’üncüsü “Piri Reis (1554) Seydi Ali Reis XVI. Yüzyıl Denizcileri” adlı etkinlik çok geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in yaptığı programda, eğitmen olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar yer aldı.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, dekanlar, müdürler, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine Ülkemizde meydana gelen büyük deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.

Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerini önemsediğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Türk dünyasının parlayan yıldızlarını tanıtmaya ve bizlere bıraktıkları mirasa sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

Piri Reis ve Seydi Ali Reis’in dünya denizcilik tarihine çok önemli katkıları olduğunu vurgulayana Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emek sarf eden başta Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasının ardından eğitimi veren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “Piri Reis (1554) Seydi Ali Reis XVI. Yüzyıl Denizcileri” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumunda Piri Reis ve Seydi Ali Reis’in dünya bilim ve denizcilik alanına yaptığı katkıları anlatan Prof. Dr. Mustafa Kaçar, şöyle devam etti: “14. yüzyılda tarih sahnesine çıkan Osmanlılar, çok geçmeden Akdeniz’e ulaştılar. 16. yüzyılda geniş ölçüde bir Türk denizi haline gelen Akdeniz’de seyr-ü sefer için Osmanlılar öncekilerden çok daha fazla coğrafya ve haritacılığa ihtiyaç hissettiler. Çağdaşı Müslüman ve Hristiyan Avrupalı haritacılardan istifade ile Osmanlı denizcilerinin kullanımına yönelik dönemin, “portulan” haritacılık tekniğine uygun ancak Osmanlı tarzı deniz haritaları ürettiler.”

Dünya denizciliğinin Piri Reis ve Seydi Ali Reis ile önemli ilerlemeler kat ettiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kaçar, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sunumunu tamamladı.  

Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

https://www.youtube.com/watch?v=j20g0aNToSc

-1 -1 -1
background image