DEMAR Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Kahramanmaraş’taki Durumu NTV’ye Değerlendirdi
9 Şubat 2023 | 15:04

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7, ve Elbistan ilçesinde ise 7,6 büyüklüğünde meydana gelen Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye ile Adana illerini de etkileyen deprem felaketinin ardından Üniversitemizin bölgedeki yaraları sarmak adına gerçekleştirdiği çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.  Üniversitemizin düzenlediği Ayni Yardım Kampanyası neticesinde ilk iki günde 8 tır dolusu malzeme ihtiyaç sahiplerine doğru yola çıktı. Üniversitemiz aynı zamanda ivedi bir şekilde bölgeye profesyonel ekipler sevk etti. Şu anda bölgede 34 kişiden oluşan cerrah ekibi, 37 kişiden oluşan sağlık ekibi, 25 kişiden oluşan AFAD ekibi ve 7 kişiden oluşan Üniversitemiz Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Teknik Ekibi görev yapıyor.

DEMAR Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Belgin, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Demirel, Öğr.Gör. Dr. Hüseyin Kalkan, Arş. Gör. Ömer Aldemir’den oluşan DEMAR ekibi Kahramanmaraş’ta çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr. Abdussamet Arslan, NTV’ye bağlanarak Kahramanmaraş’taki durumu değerlendirdi. “Manzara Ankara’da gördüğümüzden çok farklı. Bu büyüklükte bir deprem beklemiyorduk” diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan, bu depremi yüzyılın felaketi olarak niteleyerek, “Beklediğimizin iki, üç misli oranında enerji bakımından büyük bir deprem. Sağlam diye düşündüğümüz binaların da yıkıldığını gördük burada” dedi.

Depremin kendisinin bir afet olmadığını can kaybı olmasıyla birlikte bunun adının afet olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arslan, iki günde hastaneler, Emniyet Müdürlüğü, AFAD binası, okullar ve pansiyonlardan oluşan 20’ye yakın kamu binasında inceleme yaptıklarını anlattı.

Yıkılan binalarla ilgili değerlendirmeler de yapan Prof. Dr. Abdussamet Arslan, yıkılan binaların büyük çoğunluğunu 20 yıldan eski binaların oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Arslan, 1998-1999 yılında yaşanan depremlerden sonra Türkiye’de hazır beton kullanımının öne çıkarılması nedeniyle söz konusu tarihten sonraki yapıların daha sağlam olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ın ova kısmında yıkımın çok olduğunu söyleyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan, bu bölgelerin yapılaşmaya uygun olmayan tarım alanları olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Kahramanmaraş’ta binaların tespit durumunu yapabilecek mühendis sayısının az olması nedeniyle Gazi Üniversitesi DEMAR olarak, tespit çalışması yaptıklarını da vurguladı.

-1 -1
background image