Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM), Türkiye-Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV), Türk Dünyası Parlementerler Fonu iş birliğinde, 20 Ocak kara yanvar günü münasebetiyle “Azadlığa Giden Yolun Asimetrik Savaşı” paneli yapıldı.
Şuşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Reşad Memmedov, KKTC Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Başkanı Dr. Abdullah Çalışkan, TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ve Üniversitemizden TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Aksoy katıldı.
Panel açılış konuşmalarıyla başladı. TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, konuşmasında 20 Ocak kara yanvarı unutturmamak amacıyla bu panelin düzenlendiğini söyledi. Prof. Dr. Aygün Attar, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar’ın konuşmasının ardından TÜRKDAM Müdürü Alev Çakmakoğlu Kuru’nun konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Çakmakoğlu Kuru, Gazi Üniversitesinde öğretim üyelerinden öğrencisine Azerbaycan ve Azerbaycan Türklerinin her zaman özel bir yeri olduğunu söyledi. Aziz vatan topraklarının işgal altında olduğu 28 yılda Üniversitemizde uzmanlık alanları farklı bilim insanları tarafından hemen her yıl Hocalı Soykırımı başta olmak üzere Azerbaycan'la ilgili konularda çok sayıda etkinlik ve akademik çalışmalar yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Çakmakoğlu Kuru, “Ermeniler tarafından sadece Türk oldukları için acımasızca katledilen, kadim yurtları işgal edilen, kaybettiklerinin yanı sıra kaçkın duruma düşürülen Azerbaycanlı kardeşlerimize karşı insanlık dışı suç işleyenlerin dünya kamuoyunda hak ettikleri cezayı almaları için adalet arayışımızın akademik ortamda da devam ettiğini biliyorsunuz. Düzenlediğimiz törene şeref verdiniz, geldiniz. 8 Kasım 2022 Zafer günümüzü büyük bir coşkuyla birlikte kutladık üniversitemizde” dedi.
Gazi Üniversitesi TÜRKDAM olarak 20 Yanvar hüzün gününde de Azerbaycan Türkü öz kardeşlerimizin yanında olduklarını belirten Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru şunları söyledi: “20 Yanvar, Kara Ocak Türk tarihinin unutulmazları arasındadır. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecini, Rus desteği ile Azerbaycan topraklarına göz diken Ermenileri, Azerbaycan Türklerinin kadim vatan topraklarından göçe zorlanmalarını, Revan’ın, Karabağ’ın işgalini, Ermeni vahşetiyle binlerce Türk’ün katledilişini, sürgün oluşunu, Hocalı Soykırımı’nı ve barbarlığın daha nicelerini hatırlatır 20 Yanvar. 20 Yanvar 1990 tarihi Ermeni destekçisi Sovyet ordusunun tanklarıyla Bakü’ye girişini masum halkın acımasızca katledilişini,147 şehidi, yüzlerce yaralıyı hatırlatır. Ama 20 Ocak, aynı zamanda Bakü’de Azadlık Meydanı’nda Azerbaycan Türkünün yaktığı bağımsızlık ateşidir ve bu ateşle Sovyetler’in hızlanan çöküşünün. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Türkleriyle yeniden doğuşunun ruhudur 20 Yanvar. 20 Yanvar kahramanlarıyla, şehitleriyle Karabağ Zaferi’ne uzanan, azadlığa giden yol olmuştur.”
Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Başkanı Dr. Abdullah Çalışkan ise "Kanlı Ocak"ta Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olamayan Türkiye'nin 30 yıl sonra Karabağ'da bütün gücüyle kardeşlerinin yanında olduğunu işaret etti. Türk dünyasının ortak hareket etmesi, birlikte düşünmesinin önemine işaret eden Dr. Çalışkan, yaşananlardan ders alınması gerektiğini ifade etti.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise Türk tarihine sahip çıkan bir kurum olarak, Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunda verdiği mücadelenin anlatılmasında ortak çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Reşad Memmedov konuşmasında panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Reşad Memmedov, konuşmasında Kanlı Ocak’ta yaşananlara değindi. 20 Yanvar’da Azerbaycan Türklerinin Ermeniler tarafından katledildiğini dile getiren Memmedov, şehit olanları asla unutmayacaklarını vurguladı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ise açılış konuşmasında 20 Ocak 1990'da Azerbaycanlıların destansı mücadelesinin bağımsızlığa giden yolun dönüm noktalarından olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın ordusu ve halkıyla tek yumruk olarak Karabağ ve Zengezur bölgelerinde uluslararası kuruluşların sağlamadığı adaleti de tesis ettiğini dile getiren Serim, Azerbaycanlıların büyük dönüş projesiyle memleketlerine dönmeye başlaması ve bölgenin tekrar ihya, inşasının sevinç kaynağı olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Ongun’un oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Bülent Aksoy “Kafkasya Jeopolitiğinde Azerbaycan’ın Önemi”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin “Soğuk Savaş Sona Ererken Azerbaycan’ın Konumu”, Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur “20 Ocak 1990’a Giden Kanlı Yol: Kafkasya’daki Çatışmaların Tarihi Temelleri” ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavid Abdullazade “20 Ocak Olayının Hukuki ve Siyasi Boyutu ile Yansımaları” konulu sunumda bulundu.
20 Yanvar şehitlerine ithafen hazırlanan “Kanlı Yanvar” fotoğraf sergisi açılışı ile devam eden program fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Programda, Türkiye'de öğrenim gören Azerbaycanlı askeri öğrenciler de hazır bulundu.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.