“96. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Cumhuriyetimizin Tarihi Eğitim Çınarı Gazi Üniversitesi” Konulu Hizmet İçi Eğitim Düzenlendi
28 Aralık 2022 | 15:18

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “96. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Cumhuriyetimizin Tarihi Eğitim Çınarı Gazi Üniversitesi” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.

Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programına Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat, Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan ile konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay katıldı.

Hizmet içi eğitim programı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in açılış konuşması ile başladı. Aydın Kayaer konuşmasında, “Bugün Üniversitemizin 96. kuruluş yıldönümü münasebeti ile düzenlediğimiz '96. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Cumhuriyetimizin Tarihi Eğitim Çınarı Gazi Üniversitesi' konulu hizmet içi eğitim programında üniversitemizin kuruluşu ve tarihi hakkında bizlere bilgi vermek üzere Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay hocamızı konuk ediyoruz. Kendilerine verdiği kıymetli desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat ise yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Değerli katılımcılarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum. '96. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Cumhuriyetimizin Tarihi Eğitim Çınarı Gazi Üniversitesi' konulu hizmet içi eğitim programımıza hepiniz hoş geldiniz. Kültürümüzü ve medeniyetimizi şekillendiren gençlerimizi yetiştiren bir ekol olan Gazi Üniversitesi hakkında Prof. Dr. Nejla Günay hocamız bizlere bilgi verecek, kendilerine çok teşekkür ediyorum. İstiklal Marşımızın Yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 86. yılında minnet ve şükranla yad etmek istiyorum.”

Ülkemizin her konuda dünyadaki saygın milletler arasında yerini alması için gençlerimizin çok çalışıp üretmesi gerektiğini kaydeden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat, “Üzerinizdeki sorumluluk çok büyük. Tarihimiz, atalarımız bunu sizden beklemektedir. Kendimize inanır, azim ve kanaatle çalışırsak başaramayacağımız hiçbir şey yok, her şey mümkün. Başka hiçbir üniversitede olmayan eğitim programlarını Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı 96.’sını düzenlemektedir. Katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ederim” sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Gazi Üniversitesi mezunu olarak burada görev yapmaktan şeref duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay, “Gazi Üniversitesi Türkiye’nin her yerinden öğrenciler yetiştirmiş, aynı zamanda Türkiye’nin her yerine de doktoralı yetişmiş öğretim üyeleri göndermiştir. Gerçekten Gazili olmak bir ayrıcalıktır" dedi. 

Prof. Dr. Nejla Günay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde eğitim konusu bir asırdan bu yana konuşulmaktadır. Neden böyledir, çünkü Osmanlı Devleti’nde yabancı okullar dahilinde bir eğitim etkinliği vardır. Dolaysıyla bu Müslüman ve gayrimüslim tebaa arasında ayrılığa yol açmıştır. Her ne kadar Tanzimat Dönemi’nde laik tarzda okullara geçilmek istense de ekonomik ve siyasi nedenlerle başarılamamıştır. Savaşlar dolayısıyla devletin hem ekonomik sıkıntıları hem insan işgücü kaybı nedeniyle çağın gereklerine göre okullar açılamamıştır. Kurtuluş Savaşı ile birlikte kadın, erkek, çocuk, okumuş, okumamış herkes milli mücadeleye katılarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurdu. Bundan sonra yapılacak iş devletin ekonomik kalkınmasını sağlamak üzere bir eğitim sistemi kurmak oldu. Ülkemizi, eğitim seviyesini yükseltmek suretiyle dünyada hem saygın hem sayılan, ekonomik gücünü elde etmiş milletler arasına sokmak birinci amaçtı. O dönemde eğitim hiçbir zaman tek başına cümle edilmemiştir. Eğitim ve ekonomi her zaman birlikte anılmıştır. Açılan okulların köylere kadar getirilmesinin sebebi budur. Bu konular 1. Heyeti İlmiye kararlarında dile getirilerek herkesin eşit olarak aynı eğitim alması için Tevhîd-i Tedrîsat Kanunu oluşturuldu.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlerimizi yetiştirecek öğretmen sıkıntısı olduğundan bilhassa öğretmen yetiştiren okullar açılmasını arzuladığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nejla Günay, “Mutlaka Cumhuriyetin merkezi olan Ankara’da büyük bir okul açılması gerektiğine karar verildi. Bu eğitimin yapılabileceği büyük bir bina olmayınca 1926 yılında Konya’da Orta Muallim Mektebi açıldı. Esas amaç bu okulun Ankara’ya alınması idi. Bunun üzerine Maarif Vekili Mustafa Necati Bey, tüm yurdun öğretmen ihtiyacını karşılayabilecek donanımlı bir okul açmak üzere çalışmalara başladı. Ankara’nın ilk görkemli yapısı olan Gazi Terbiye Enstitüsü binasının projesi ünlü Türk Mimarı Kemaleddin Bey’e hazırlatıldı. Bu bina aynı zamanda ‘Birinci Ulusal Mimari Dönemi’nin son eseridir. 1927 yılında temeli atılan bina 1929 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 21 Ocak 1947 tarihinde Gazi Eğitim Enstitüsü adını alan okul, öğretmen yetiştirmenin yanı sıra bilimsel faaliyetleri de yürütmekteydi. Türk eğitim hayatına bu denli etkisi Gazi Eğitim Enstitüsü, gazi Üniversitesi’nin kuruluşunun en temel sebebidir. 22 Haziran 1982 tarihinde kararlaştırılan “Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 20 Temmuz 1982 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması ile Gazi Üniversitesi kuruldu" ifadelerine yer verdi.

Günay, Türkiye’nin en saygın ve seçkin üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi'nin, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibari ile 12 fakülte, 5 enstitü, 1 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 39 araştırma merkezi ile 43.285 öğrencisi, 4000’ne yakın akademik personeli, 5500 civarında idari personeli ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Prof. Dr. Nejla Günay daha sonra, I., II., ve III. Heyeti İlmiye Kararları, Orta Muallim Mektebi, Ankara Gazi Erkek Muallim Mektebi, Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü’nün kuruluşu, binası ve öğretim kadrosu, öğrenci kabulü, Gazi Lisesi, Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Terbiye Enstitüsü’ne yüklenen anlam ve görev, Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Türk Eğitim ve Kültür tarihindeki önemi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Yabancı Devlet Başkanlarının Enstitüyü ziyaretleri, Gazi Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Gelişimi konularında sunum eşliğinde detaylı bilgiler verdi.

“96. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Cumhuriyetimizin Tarihi Eğitim Çınarı Gazi Üniversitesi” konulu hizmet içi eğitim programı Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan’ın katılımcılara ve Tarih Eğitimi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay’a teşekkür etmesi ile sona erdi.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image