Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” Adlı Eseri Üniversitemizde Sahnelendi
16 Aralık 2022 | 18:47

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un doğum günü münasebeti ile “Gün Olur Asra Bedel” adlı eseri tiyatro oyunu olarak sahnelendi.

Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aziz Kıştobayev, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Milli Savunma Üniversitesi Kırgız askeri öğrencileri, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı.

Gazi Konser Salonu’nda yapılan etkinlik saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı. Açılış konuşmaları ve dans gösterisi ile devam eden etkinlikte Kırgızistanlı Ankara Öğrenci Birliği Başkanı Mederbek Alibaev, düzenlenen etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuklara hoş geldiniz dedi. Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru konuşmasında Kırgızistanlı öğrencilerin bizlere emanet olduğunu söyledi. Etkinliği gerçekleştirme fikrinin bir öğrenciden çıktığını anlatan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasına mal olmuş önemli bir kişi olduğunu ifade etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli ise konuşmasında, Cengiz Aytmatov’un “Türk dünyasının bilgesi” olduğunu belirterek, eserlerinin dünyada 176 dile çevrildiğini söyledi. Prof. Dr. Yücel Gelişli, bu güzel topluluğun bir araya gelmesinde etkinlikte emeği bulunan herkese teşekkür etti.

Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev’in selamını ileterek “Kültürel etkinliklerle Türkiye ve Kırgızistan arasında köprü inşa etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Bugün yaşasaydı 94 yaşında olacak olan Cengiz Aytmatov yalnızca Türk kültür dünyasının değil tüm dünyanın kültür mirasıdır. Bizi böyle güzel bir etkinlikte bir araya getiren ve bu salonda bulunan herkese teşekkür eder, saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.

Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Cengiz Aytmatov Hayatı ve Edebi Kişiliği” konulu bir sunumda bulundu. Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Hayat aslında bir yoldur, bazıları bu yolda toz bırakır, bazıları ise iz bırakır. Cengiz Aytmatov, bu hayatta iz bırakan ve bu nedenle de toplumda yaşayan bir insandır” dedi.

Kırgız halk dansları gösterisi ve müzik dinletisinden sonra “Gün Olur Asra Bedel” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Program sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, değerli katkıları dolayısıyla Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aziz Kıştobayev ve Kırgızistanlı Ankara Öğrenci Birliği Başkanı Mederbek Alibaev’e teşekkür plaketi verdi. Günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile etkinlik sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image