Türk Dünyasının Değerli Sanatçısı Ahmet Şafak’a Üniversitemiz Tarafından “Türk Dünyasının Sanatçısı Ödülü” Verildi
15 Aralık 2022 | 18:41

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği söyleşi programına konuk olarak katılan Ahmet Şafak’a kıymetli katkılarından dolayı “Türk Dünyasının Sanatçısı” ödülü verildi.

Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi ve ödül töreni programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı Halil İbrahim Bülbül, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova, MHP Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Aksoy, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Aksoy yaptı. Prof. Dr. Bülent Aksoy “Türk Dünyasının Değerli Sanatçısı Ahmet Şafak’a Türk Dünyasına eserleriyle verdiği değerli katkılardan dolayı hazırladığımız sohbet ve ödül töreni programımıza hepiniz hoş geldiniz. Başta Sayın Rektörüm Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği ve Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezimizin mensupları olmak üzere programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere çok teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi.

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Türklük ve Türk Dünyasının Gazi Üniversitesi için su gibi, ekmek gibi hayatın içinde doğal bir şey olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir taraftan Ahmet Cevad’ın ‘Çırpınırdı Karadeniz’ müziği ile dile gelen Azerbaycan’ın 1918 yılında işgale karşı verdiği mücadele, diğer taraftan Ahmet Şafak’ın işgal altındaki aziz vatan topraklarında üç renkli bayrağın yeniden dalgalanacağına inanarak yazdığı ‘Karabağ’ eseri. Bu güzel bestede Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan ortak dert, kararlı duruş, duygular var. Ahmet Şafak, sadece müzisyen olarak besteleri ile değil aynı zamanda yazar olarak ortaya koyduğu fikir eserleriyle de Türk milletinin değerlerini kucaklamakta ve sahip çıkmaktadır. Müziğin evrensel izlerine Türklüğün değerlerini katan Ahmet Şafak’a ve siz kıymetli konuklarımıza hoş geldiniz” diyorum

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova’ya, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’a, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye ve Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin kıymetli hocalarına ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Özgeçmiş bilgilerinin okunması sonrasında söyleşiye başlayan Ahmet Şafak, “Gazi Üniversitesinin Türk Dünyasında, Türkler için ayrı bir önemi vardır. Burada bulunmak, bu ödüle layık görülmek benim için büyük onurdur”  ifadelerini kullandı. İşinin müziğin evrensel izlerine Türklük değerlerini ekleyerek Türk’ü, Türk toplumunu, Türk kültürünü anlatmak olduğunu kaydeden Ahmet Şafak, müziğin kültürel altyapısı olan bir sanat olduğunu belirtti. Ahmet Şafak konuşmasına şöyle devam etti: “Müzik, toplumların, nesillerin zaman içerisindeki dinamizminin, dönüşümünün hikayesini anlatır. 2004 yılında ilk defa konser vermek için gittiğim Azerbaycan’da şimdiye kadar kitaplardan kendime eklediğim değerlerin gerçeğe bürünmüş, sübuta ermiş halini Türklük değerlerimizi bizzat yaşadığımda yaptığım işin kültürel bir hikâye anlatmak olduğunu idrak ettim. ‘Karabağ’ eseri de işgal edilen Azerbaycan topraklarındaki özgürlüğe olan hasretini dile getirdim. Dede Korkutlardan Ziya Gökalp’e kadar Türklük günümüze anlatıla anlatıla gelmiştir.  Sizin de anlatmanız gerekiyor gençler. Ama anlatabilmeniz için Türklüğü iyi araştırmanız, okumanız, bilmeniz ve yaşamanız gerekiyor.”

Program sonunda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından Ahmet Şafak’a Türk Dünyasının Sanatçısı ödülü, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Necibe Nesibova tarafından teşekkür plaketi ve 2020 Karabağ Savaşı'nda şehit askerlerin anısının sembolü olarak kabul edilen Hâr’ı Bülbül verildi. Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise Ahmet Şafak’a günün anısına bir tablo armağan etti.

Program günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image