24 Kasım Öğretmenler Günü Üniversitemizde Kutlandı
24 Kasım 2022 | 12:56

Türkiye’nin en çok öğretmen yetiştiren kurumu olma onurunu 96 yıldır büyük bir gururla ve başarıyla taşıyan Gazi Eğitim Fakültesi, “24 Kasım Öğretmenler Günü”nü düzenlediği geniş katılımlı program ile kutladı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirilen “24 Kasım Öğretmenler Günü Programı”na, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Eğitim Fakültesi Eski Dekanları Prof. Dr. Reşat Genç, Prof. Dr. Zekiye Suludere, Prof. Dr. Basri Atasoy, Prof. Dr. Hayati Akyol, Prof. Dr. Rabia Sarıkaya, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Serkan Koşar, Prof. Dr. Yasin Ünal, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Ali Özkan, Raşit Yıldırım, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türkmenoğlu ve Kaya Güç’ün verdiği müzik dinletisi ile devam etti.

Müzik dinletisinin ardından protokol konuşmalarıyla devam eden programda ilk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı konuklarla paylaşıldı. Mesajında bir ülkenin bağımsızlığını koruyabilmesi ve kalkınmış devletler düzeyine ulaşabilmesi açısından genç kuşakların eğitilmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu noktada öğretmenlik mesleği stratejik değeri en yüksek olan mesleklerden biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlere yönelik beklentisini “Muallimler sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenizi bekliyorum” sözleriyle ifade etmiştir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çağın gereklerine göre nesilleri yetiştirecek kurumların kurulması ve eğitimcilerin yetiştirilmesi, Cumhuriyetin ilânıyla birlikte en çok önem verilen konulardan biri olmuştur. Bu noktada yeni kurulan cumhuriyetin öğretmen ihtiyacını karşılamak için 1926 yılında üniversitemizin temelini teşkil eden "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" açılmıştır. Kurulduğumuz ilk günden bu yana olduğu gibi bugünden sonra da nitelikli, görev bilinci yüksek ve çağın gereklerine uygun donanıma sahip, kendini geliştiren ve öğrencilere rehberlik de eden öğretmenler yetiştirmeye devam edeceğiz.”

Rektörümüzden sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ve Millet Mekteplerinin açılış günü olan 24 Kasım, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olan 1981’den bu yana, 41 yıldır Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Sizlerle bu özel günü birlikte kutlamanın bizler için büyük bir gurur olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

Öğretmenliğin Türk milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini, Atatürk ilke ve inkılâplarını benimseyen, koruyan ve geliştiren bir sanat olduğunun üzerinde duran Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Atatürk, Türk millî eğitimini, her düzeyde bilim ve tekniğin belirlemesi üzerinde, her zaman ısrarla durmuştur. Türk milletinin siyasî, sosyal ve ekonomik hayatında bilim hâkim olduğu gibi eğitimde de, bilim ve tekniğin rehberliği kabul edilmiştir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, sözlerini şöyle tamamladı: “Sözlerime son verirken; Başöğretmenimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere,  tüm şehit öğretmenlerimizi, saygı ve rahmetle anıyorum. Bugün burada, aramızda bulunan siz kıymetli öğretmen arkadaşlarımızın  nezdinde, tüm öğretmenlerimizin gününü, bir kez daha kutluyor, hepinizi en içten duygularımla, saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Açılışta konuşan Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ise, “Bugün, Ulu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri”ne Başöğretmenliğini kabul edişinin 94’üncü, “Öğretmenler Günü”nün ise 41’inci yıl dönümüdür. Bir milletin yeniden doğuşunun, muasır medeniyet seviyesine çıkmak için verdiği mücadelenin sembolleştiği; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kara tahta başına geçip, milletine okuma-yazma öğretmeye başladığı bir dönemdir” dedi.

Millî Eğitimin kişilerin daha erdemli, daha bilgili yetişmelerine hizmet ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Selvi, şöyle devam etti: “Milli Eğitim her vatandaşın; ailesine, milletine ve insanlığa daha yararlı hâle gelmesini sağlar. Millî Eğitim; ailesini, vatanını, milletini seven ve yücelten, Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen, bilimsel düşünme gücüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği ve yetenekleri gelişmiş bireyler yetiştirir.”

Dekan Selvi, konuşmasın şu sözlerle noktaladı: “Sevgili öğretmen adayları; Sizler, 1926 yılından bugüne, eğitimde kutsal görevler üstlenen sayısız öğretmen yetiştiren; geçmişin güçlü bilgi birikimini, geleceğin nesillerini iyi değerlendirmiş olan Gazi Üniversitesinin öğrencisi olma onurunu yakalamış; seçkin öğretmen adaylarısınız. Unutmayınız ki, eğitim ordusunun bir parçası olan sizler, yüreklerinizde Gazili olmanın gururunu yaşayacaksınız. Üniversitemizde kazandığınız bilgi, beceri ve değerleri, eşsiz ülkemin yüce milletiyle paylaşacaksınız. Sizlere güveniyorum. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun önderliğindeki eğitim ordusunun gösterdiği yolda; vatan, millet, bayrak sevgisi ve görev inancı ile yılmadan, yorulmadan görevinizi başarmanın mutluluğunu sizler de hissedeceksiniz.”

Protokol konuşmalarının ardından 1982 yılından bu yana Gazi Eğitim Fakültesinde Dekanlık görevini yürütmüş eski öğretim üyeleri görüşlerini paylaştı. Eski Dekanların ardından Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Serüveni” başlıklı konferansı verdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü programında cübbe giyme töreni de yapıldı. Program, her yıl geleneksel olarak dağıtılan Kayısılı Börek ikramının ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image