Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi
17 Ekim 2022 | 15:25

YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında 5 yıllık tam akreditasyon alma yolunda çalışmalarına devam eden üniversitemiz, düzenlediği hizmet içi eğitimlerle de kalite bilincini tüm mensuplarına bir kültür olarak kazandırmaya devam ediyor.

Kalite Yönetim Sistemi sürecinde üniversitemizin köklü geçmişine, kurumsal yapısına, misyon ve vizyonuna uygun, akademik hayatına yön veren ve çalışanlarının niteliğine katkı sunan Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” konulu eğitimini çevrim içi olarak gerçekleştirdi.

Gazi Üniversitesi YouTube hesabı üzerinden de canlı yayınlanan hizmet içi eğitimin moderatörlüğünü, Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer üstlendi. Eğitimin davetli konukları Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Doğruman Al ve Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deren Oskay oldu. Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarında ve tam akreditasyon alma sürecinde üniversitemizde yürütülen çalışmalara çok önemli katkılarda bulunan davetli öğretim üyeleri, aktardıkları bilgilerle üniversitemizin gelişim yolculuğunda tüm katılımcılara ve mensuplarına birer rehber oldu.

Eğitimin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız gerçekleştirdi. Gazi Üniversitesinin çok önemli bir süreçte olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversite olarak güçlü bir ekibimiz var. Tüm birimlerimizle ve personelimizle akreditasyon sürecindeki çalışmalarımızı tamamladık. 31 Ekim – 4 Kasım 2022 tarihleri arasında Dış Değerlendirme Takımı üniversitemizde bir saha ziyareti yapacak. Biz de bu ziyaretler öncesi önemli toplantılarımızı gerçekleştirdik. Bu süreçte üniversitemizi ileriye götüren değerli akademisyenlerimize ve katkısı olan tüm personelimize çok teşekkür ediyorum. 24 Ekim 2022 tarihinde de 14.30-16.30 saatleri arasında kalite yönetim süreciyle ilgili öğrencilerimize yönelik bir hizmet içi eğitim gerçekleştireceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Eğitim ve Öğretim Başlığı Bizim En Güçlü Yönümüz”

“Gazi Üniversitesi gibi büyük bir çınarın altında görev yapmak benim için bir onurdur” diyen davetli konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, ilk kez üniversite hastanesinde başlayan kalite çalışmalarından bahsetti. Araştırma üniversitesi olmanın da bir gereği olarak akreditasyon almak için bu yöndeki kalite çalışmalarının ve gayretlerin çok değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan, “Bugünkü eğitim de ümit ediyorum ki amacına ulaşacaktır” dedi.

Prof. Dr. İlhan hazırlamış olduğu sunumuyla, “YÖKAK Değerlendirme Türleri, Değerlendirme Süreçlerinde Kullanılan Temel Dokümanlar, KAP Sürecinin Basamakları ve Akreditasyon Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. KAP çerçevesinde ele alınan “Liderlik, Yönetim ve Kalite”, “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma ve Geliştirme”, “Toplumsal Katkı” ana başlıklarının içeriğinden bahseden İlhan, “Eğitim ve Öğretim başlığı bizim en güçlü yönümüz. Burada en önemli şey biz bu yolda iyi niyetliyiz. İfadelerimiz kanıta dayalı bilgiler içeriyor. Eksiklikler olabilir. Bunları açıklıkla ortaya koyabilmek için iyileştirme çabalarımız çok önemli. SWOT analizleri yaparak güçlü ve zayıf yönlerimizi değerlendirip fırsatları ve tehditleri gözden geçirmeliyiz. Tam akreditasyon aldıktan sonra da bu süreci devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

“Kalite Güvencesi Sistemini Oluşturmak ve Bunu Bir Kültür Olarak Devam Ettirmek Çok Önemli Bir Adım”

Kalite ve akreditasyonun uzun bir süreç olduğunu dile getiren Prof. Dr. Deren Oskay, “Aynı zamanda bütün kurumlar için kalite güvencesi sistemini oluşturmak ve bunu bir kültür olarak devam ettirmek çok önemli bir adım. Kazanımları üniversiteler açısından çok faydalı olacak bir çalışma. Bu tür çalışmaları seviyorum ve gönülden katılıyorum” diye konuştu.

Kalitenin iş dünyasıyla başlayan bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Deren Oskay, teknolojik gelişmelerin hızla yol aldığı günümüzde, toplumda kıyasıya rekabet ve ekonomik yarışa sebep olduğunu belirtti. Kalite ve akreditasyon kavramlarının tanımına değinen Oskay, kalitenin gelişen ekonomik düzen içerisinde kamu kurumlarında zorunlu bir hâl aldığını, özellikle sağlık ve eğitim sektöründe önemli bir noktada bulunduğunu dile getirdi. Yükseköğretimde akreditasyonun amacına da değinen Prof. Dr. Deren Oskay, üniversitelerde sunulan eğitim hizmetinin kalitesini belli bir standardın üzerine taşıyarak alanında yetkin ve nitelikli mezunlar yetiştirebilmenin önemini vurguladı.

“Kalite Kültürünün Yaygınlaşması Öğrenciler Açısından Da Önem Taşıyor”

Kalite güvence sisteminin üniversitemize kazandıracakları üzerinde duran Prof. Dr. Funda Doğruman Al, “Akreditasyon en başından ciddi bir sistem kurmayı gerektiriyor. Biz kendi sürecimizde gördük ki veri toplamak, bunları yazılı hale getirmek sıkıntı olabiliyor. Bu nedenle teknolojik imkânları kullanarak bilgi sistemleri ve e-hizmetler kurduk. Bu sistemler değerlendirme aşamalarında bizlere kolaylık sağlıyor” dedi.

“En önemli çıktımız, mezunlarımız” diyen Prof. Dr. Funda Doğruman Al, “Onları ne kadar iyi yetiştirirsek, ne kadar kaliteli bir eğitim hizmeti sunarsak ve kalite kültürünün oluşması hususunda ne kadar konuya dahil edersek bize dönüşü de, katkısı da o kadar büyük olur. Öğrencilerimiz ve mezunlarımız, bizim en önemli paydaşlarımız. Öğrencilerin kalite süreçlerine dahil olmaları kurum-öğrenci iş birliğini ve iletişimini güçlendirir. Kalite kültürünün yaygınlaşması öğrenciler açısından da önem taşıyor. Nitelikli bir mezun olarak üniversitemizi ulusal ve uluslararası platformlarda çok daha iyi temsil edecekler” ifadelerine yer verdi.

Kalite güvencesi kültürünü üniversitemize kazandırmak, paydaşlar ile mensupları bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen hizmet içi eğitim programı, davetli öğretim üyeleriyle gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından iyi dilek ve temennilerle sona erdi.

Eğitimin YouTube videosu için tıklayınız.

Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1 Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1 Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1 Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1 Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1 Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında “Üniversitelerde Akreditasyon Süreci ve Kazanımları” Konulu Eğitim Düzenlendi-1
background image