“Türk Dil Bayramı’nın 90. Yılında Türk Dili ve Âşık Paşa Paneli” Gerçekleştirildi
29 Eylül 2022 | 14:55

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM), Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Kırşehirli Dernekler Federasyonu ve Kırşehirli Eğitimciler Derneği tarafından Türk Dil Bayramı’nın 90. yıldönümü dolayısıyla “Türk Dil Bayramı’nın 90. Yılında Türk Dili ve Âşık Paşa Paneli” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen programa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız,  Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hayrettin Türe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat, Emekli Valiler Lütfullah Bilgin, Ahmet Altıparmak, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar, Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Panelistler TÖMER Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Yerdemir ve AHBV Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muvaffak Eflatun, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Dilin insanlar arasındaki iletişimin en etkili aracı olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sözlü ve yazılı dönem özellikleri ve eserleriyle, dünyanın en eski ve köklü dillerinden olan Türkçemiz, tarihsel süreç içerisinde özellikle yetiştirmiş olduğu öncü şahsiyetlerin gayretleri ve eserlerini Türkçe yazma bilinciyle yüzyıllarca varlığını sürdürmüş; günümüze kadar o zengin ve işlek yapısını koruyarak Türk milletinin kimliğinin en önemli yapı taşı olmuştur” dedi.

Kırşehirli Âşık Paşa’nın Türkçeyi çok etkili bir şekilde kullandığına işaret eden Rektörümüz Yıldız, şöyle devam etti: “Türk Dil Bayramı, 1932 yılında yapılmış olan 1. Türk Dil Kurultayının yıl dönümünde kutlanan bir gündür. Dil konusu Atatürk’ün yakından ilgilendiği ve çok önem verdiği bir husustur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, edebiyata ilgili çok çeşitli bir kütüphaneye ve tarih şuuruna sahip olan bilgili, ileri görüşlü bir liderdi. Türk dilinin yaşamış olduğu, yaşadığı ve yaşayacağı sorunların farkındaydı ve bunun için çalışmalar yapmaktaydı.”

Konuşmasında Türk Dil Kurumunun 1932 yılında kurulduğunu anımsatan Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk biliyordu ki Türk dünyası ile ahenkli bir şekilde hareket edilmek isteniyorsa bu ancak ahenkli bir dil ve bu dili hep bir ağızdan konuşan milyonlar ile başarılabilirdi. Atatürk bu yüzden daima yüzünü Türk dünyasından yana çevirmiş, tercihlerini daima Türklükten ve Türkçeden yana yapmış ve attığı her adımda Türklüğün unutulmuş ve büyük hazinesi olan Türkçeye gereken değeri vermiş, çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmaların artarak devam etmesini temenni ediyorum.”

Açılışta söz alan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise, “Üniversitemizde yeni ders yılı 26 Eylül günü başladı. Ne güzel bir tesadüftür ki 26 Eylül aynı zamanda Üniversitemizin adını taşımaktan gurur duyduğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1932 tarihinde düzenlenen Birinci Türk Dil Kurultayının da açılış günüydü ve her yıl Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktaydı” dedi.

Düzenlenen panelle Türk Dil Bayramı etkinliklerine eşlik etmek istediklerini belirten Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Türk kültür değerleri hakkında araştırmalar yapmanın yanında bu konuda çalışmalarda bulunan kamu kurumlarını sivil toplum kuruluşlarını desteklemek hem TÜRKDAM olarak bizim hem de TÖMER’in kuruluş faaliyetleri arasında bulunmaktadır. Bu etkinlikle TÜRKDAM ve TÖMER olarak Türkçemize sahip çıkanlara verdiğimiz önemi vurgulamak amacıyla Kırşehirli eğitimci arkadaşlarımızın yanında yer aldık” diye konuştu.

Prof. Dr. Alev Kuru, sözlerini şöyle tamamladı: “Dilimiz Türkçemiz, ses bayrağımız. Yeryüzünde her Türkün nefes aldığı her coğrafyada dalgalansın. Türkistan’dan balkanlara ve nicelerinde nice yüzyıllarda Türk Milleti var olsun diyorsak, bunu istiyorsak gerçekten, öncelikle Türkçemize ve Türkçemizi yaşatanlara sahip çıkalım.”

Açılışta konuşan Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar, Başkent Ankara’nın aldığı göçler dolayısıyla Anadolu’nun mozaiği gibi olduğunu ifade etti. Kırşehirli Dernekler Federasyonunun 60 civarında dernekle faaliyetlerine devam ettiğini belirten Hilmi Gökçınar, STK’ların globalleşen dünyada daha aktif rol oynaması gerektiğine işaret etti.

Hilmi Gökçınar, Kırşehirli Eğitimciler Derneği ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, birçok derneğin kuruluşunda rol oynadıklarını anlattı. STK’ların üniversitelerle olan iş birliğini artırması gerektiğini kaydeden Gökçınar, Kırşehirli Âşık Paşa’nın döneminin önemli kişilerinden biri olduğunu vurguladı. “Geçmişimize, kültürümüze ve dilimize sahip çıkmalıyız” diyerek konuşmasını sürdüren Gökçınar, “Geleceğimiz için geçmişimizi yeni nesillere iyi aktarmak zorundayız” ifadesini kullandı. Konuşmasında üniversitelerin önemine dikkat çeken Hilmi Gökçınar, verdiği desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Açılışta söz alan Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Kırşehirli Eğitimciler Derneğinin 2019 yılında kurulduğu bilgisini verdi. Kırşehir doğumlu olan tüm eğitimcilerin kendilerinin doğal üyesi olduğunu dile getiren Kılıç, derneklerinin bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı.

Kırşehir’in birçok düşünce ve gönül insanı yetiştirdiğinin altını çizen Recep Kılıç, bu kişilerin Türk dünyasına iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Düzenlenen panele ev sahipli yaptığı için Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkürlerini sunan Recep Kılıç, etkinliğini dil birliğimize katkı sunacağını söyleyerek sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur’un yaptığı panele geçildi. Panelde, TÖMER Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Yerdemir ve AHBV Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muvaffak Eflatun, sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image