Âdâp-ı Muâşeret Kamusal ve Sosyal Yaşamda Nezaket Kuralları Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Yapıldı
12 Eylül 2022 | 13:58

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “Âdap-ı Muâşeret Kamusal ve Sosyal Yaşamda Nezaket Kuralları” konulu hizmet içi eğitim programı düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen programa eğitmen olarak Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş katıldı. Akademik ve idari personelin yanı sıra güvenlik ve temizlik personeline yönelik iki parça halinde düzenlenen programın moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer yaptı.

Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Âdap-ı Muâşeret Kamusal ve Sosyal Yaşamda Nezaket Kuralları” konulu hizmet içi eğitimde kamusal ve sosyal alanda bireylerin davranış ve ast üst ilişkilerinin nasıl olması gerektiği üzerinde durdu. Prof. Dr. Aytaş, âdâp-ı muâşeretin resmi diplomatik törenlerde, sosyal hayatta, ilişkilerde, insanın olduğu her yerde uyulması gereken genel kuralların adı olduğunu söyledi. Âdâp-ı muâşeretin her yerde geçerli olduğunu belirten Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, bir yöneticinin başarısında kişiliğin yüzde 33, bilgi ve becerinin yüzde 33 ve protokolün (temsil yeteneğinin) yüzde 34 etkili olduğunu ifade etti.

Asıl olanın makamın kendisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, makama saygının kişiden değil makamdan kaynaklandığını belirtti. Bu nedenle makama saygı gösterilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Aytaş, makama girildiğinde ceketin iliklenmesi ve makam sahibi istemeden ya da onayı alınmadan oturulmaması gerektiğini kaydetti. Otururken amir ve üstlerin karşısında bacak bacak üstüne atmanın hatalı bir davranış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, üst ya da yöneticinin odasından çıkarken toka etmek için el uzatılmadığı sürece astın el uzatmaması gerektiğini ifade etti. Gıyasettin Aytaş, yöneticinin makamına birçok kişi ile birlikte gidilecekse oturma düzeninde seviye ve kıdeme dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.  

Prof. Dr. Aytaş, eğitimde kamusal ve sosyal alanda oturma, konuşma, yemek yeme, giyinme adabından da bahsetti.

Program soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Programın videosu için tıklayınız. 

-1 -1 -1
background image