TEKNOFEST’te Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Öğrencilerinden Büyük Başarı “Türkiye’nin En Hızlısı Turkuaz Hyperloop”
23 Ağustos 2022 | 16:39

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde 2022 yılı başlarında kurulan Turkuaz Takımı, ilk defa bu yıl Gebze TÜBİTAK RUTE’de gerçekleştirilen TEKNOFEST Hyperloop Geliştirme Yarışmasında finale kalan 16 takım arasından tünele girmeye hak kazanan 4 takımdan biri olurken, tünelde yarışabilen 2 takımdan biri oldu. Tamamı Gazi Üniversitesi lisans öğrencilerinden oluşan ve akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Cemil Ocak’ın yaptığı 15 kişilik takım yoğun bir çalışma yürüterek üstün özelliklere sahip bir araç geliştirdi.

Geliştirilen araç, çok noktalı çekiş ve tork kontrolü, özgün pnömatik ve rejeneratif fren sistemleri, fotoelektrik sensörlerle tünel içi hassas konum kontrolü, kesintisiz haberleşme ve tamamen otonom sürüşe imkân veren yer kontrol arayüzü ile elektrik-elektronik, makina, imalat ve bilgisayar mühendisliği konularında disiplinler arası çalışmanın güzel bir örneği oldu.

Yarışma şartnamesi gereği tam puan almak için 160 metre'den önce ve 180 metreden sonra durmaması gereken araç gerekli görevleri yerine getirerek takımlar arasında en hızlı, en uzun mesafe kat eden, üstün haberleşme sistemiyle tüm görevleri her iki yönde de otonom olarak gerçekleştirebilen ilk Hyperloop aracı oldu.

Yarışma öncesi ilk test sürüşünü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal eşliğinde gerçekleştiren takım, tünel içerisinde 50 metrelik kısa bir test sürüşü yaparak büyük beğeni ve tebrik topladı. Araç ayrıca özgün kapsül tasarımıyla dikkatleri üzerine çekerek En İyi Kapsül Tasarımı ödülünü aldı. Dereceye giren finalistler ödüllerini 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun'da düzenlenecek TEKNOFEST'te alacak.  Danışman öğretim üyemizi ve tüm takım üyelerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Youtube kanalımızdan izlemek için tıklayınız  Türkiye’nin En Hızlısı Turkuaz Hyperloop

 

1-1 1-1 1-1 1-1 1-1
background image