Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Mesleğinde Lider Rol Üstlenecek Hemşireler Yetiştiriyor
16 Ağustos 2022 | 17:02

Daha önce Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinin bulunduğu üniversitemizde Hemşirelik Fakültesinin kurulmasıyla birlikte fakülte sayısı 12’ye çıktı. Hemşirelik Fakültesinin Dekanlığına ise Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara vekaleten atandı. Dekan Vekili Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara Gazi Üniversitesinde hemşirelik eğitiminin geçmişi ve bugünkü durumuyla ilgili bilgiler verdi.

Gazi Üniversitesinde hemşirelik eğitiminin geçmişinin 1995 yılına dayandığını ifade eden Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, “Hemşirelik bölümü, 04/07/1995 tarih ve 95/7044 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Gazi Üniversitesine bağlı kurulan Hemşirelik Yüksekokulunda açılırken ek kontenjanla kayıt yaptıran 42 öğrenci ile 1999–2000 Eğitim-Öğretim yılında Gölbaşı Kampüsünde öğretime başladı” dedi.

Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, 1999-2008 yılları arasında Hemşirelik Yüksekokulu olarak hizmet veren hemşirelik bölümünün kadrolarının 14.07.2008 tarihinde kurulan Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine devredildiğini ve Hemşirelik Bölümü olarak hizmet vermeye devam ettiğini anlattı.

2008-2022 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde hizmet veren hemşirelik bölümünün 03/08/2022 tarihli ve 5919 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Hemşirelik Fakültesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, hemşirelik bölümüyle ilgili olarak şunları söyledi: “Hemşirelik bölümü; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi, bakımı ve tedavisinden sorumlu hemşireler yetiştirmekte olup, eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerimiz bu süre içerisinde hemşirelik mesleğine ilişkin teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra temel bilimler ve sosyal bilimlerden de dersler almaktadır. Meslek derslerinin uygulamaları derslerin içeriğine göre hastanelerde, ana çocuk sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, okul, işyeri ve huzurevlerinde yapılmaktadır. Öğrencilerimiz, mezuniyet sonrasında mesleki yaşamlarına daha kolay uyum sağlayabilmek ve kaliteli bakım vermek amacıyla son sınıfta çeşitli kliniklerde ve kurumlarda meslek dersleri uygulaması adı altında intörn olarak uygulama yapmaktadır. Öğrencilerimiz, lisans programını Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak toplam 4600 saat ve 240 kredi ile tamamlamaktadır.”

Bölümde sekiz ana bilim dalında eğitim-öğretim yapıldığını belirten Dekan Vekili Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, her bir ana bilim dalının alanında uzman, ulusal ve uluslararası deneyimlere sahip öğretim elamanlarından oluşan akademik kadroyla hizmet verdiğinin altını çizdi.

Bölümde, hemşirelikte yüksek lisans ve doktora programlarının da yürütüldüğünü anlatan Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, “Öğrencilerimiz gelecek yüzyılda hemşireliğe liderlik yapacak şekilde hastanede, sağlık ocaklarında, özel sağlık hizmeti veren kurum/kuruluşlarda, okulda, işyerinde, yaşlı bakımı veren kurumlarda ve evde bakım hizmetlerinde çalışmak üzere yetiştirilmektedirler” diye konuştu.

Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Zehra Göçmen Baykara, mezunların özel sağlık kabinleri açarak mesleklerini serbest olarak da sürdürebildiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Öğrenciler, üniversitelerde ilgili eğitim-öğretim programlarında sınav kazanmak şartı ile mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek bilim uzmanlığı, doktora derecelerinin yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümleri ve Sağlık Yüksekokullarında akademik kariyerlerine devam ederek bilim uzmanı, bilim doktoru, doçent, profesör unvanı alabilmektedirler. Bölüm mezunları ayrıca, diplomalarının denkliği nedeni ile dünyanın birçok ülkesinde de eğitim, araştırma, bakım ve yönetim hizmetlerinden sorumlu hemşire olarak çalışabilmektedir.”

-1 -1
background image