Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen “Köklerimizin İzinde” konferanslar serisinin on sekizincisi “Bir Devrin Aynası Abay Kunanbay” konu başlığıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. Mehmet Er’in yaptığı konferansın davetli konuğu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Programı Doktora Öğrencisi Eldos Toktarbay oldu.
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yücel Gelişli konuşmasında, “Türk dünyası çok büyük bir coğrafya. Bu coğrafya içerisinde farklı etkileşimler söz konusu. Değerlerimizi ve onlara ayna tutan kişileri geleceğe taşımak, onları gelecek kuşaklara aktarmak bizi biz yapan değerler olarak çok önemli. Abay Kunanbay da bu anlamda önemli bir şahsiyet” ifadelerine yer vererek davetli konuşmacı Eldos Toktarbay’a katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Türk kültürünün abide isimlerinden şair, yazar, eğitimci ve filozof gibi birçok kimliğe sahip olan Kazakistanlı Abay Kunanbay’ı anlatan davetli konuşmacı Eldos Toktarbay; hazırlamış olduğu sunumunda Abay Kunanbay’ın yaşamına, hayatının önemli dönüm noktalarına, Kazaklar için yaptıklarına, imza attığı önemli işlere ve Türk dünyası için yaptıklarına değindi. Abay Kunanbay’ın üslubu, dili ve bıraktığı eserleri hakkında paylaşımda bulunan Eldos Toktarbay, Kazaklar için büyük bir aydın olan Abay Kunanbay’ın ilk kitabının 1909 yılında St. Petersburg’da yayınlandığını ifade etti. Aynı zamanda milli bir şair de olan Abay Kunanbay’ın şiirlerinden bahseden Eldos Toktarbay, yazara ait 198 şiir, 45 kara söz (felsefi sözü) ve 3 destanın bulunduğunu söyledi.
Sunumun ardından TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, programın davetli konuşmacısı Eldos Toktarbay’a katılımları ve büyük aydın Abay Kunanbay hakkında paylaştığı bilgiler için teşekkür etti.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.