“Yunanistan’da Eczacılık ve Batı Trakya Türk Azınlığı”
21 Haziran 2022 | 11:51

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Bilim Konferansları Serisi kapsamında “Yunanistan’da Eczacılık ve Batı Trakya Türk Azınlığı” konulu konferans düzenlendi. Konferans, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Dekan Yardımcıları  Doç. Dr. Orkun Alp ile Doç. Dr. Esra Emerce tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Yunanistan’dan Siriza Partisi İskeçe (Ksanti) Milletvekili Ecz. Hüseyin Zeybek katıldı. Ecz. Hüseyin Zeybek, Yunanistan’da eczacılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Eczacılığın zor ve kutsal bir meslek olduğunu belirten Ecz. Hüseyin Zeybek, eczacı olduğu için mutlu olduğunu söyledi. İskeçe’de hepsi de Türkiye’den mezun olan 3 Türk eczacı olduğunu belirten Zeybek, Yunanistan’ın Türkiye’den mezun olanların önünü kesmek için 1996 yılında bir yasa çıkardığını ve Türk öğrenciler için Yunanistan üniversitelerinde binde 5 kontenjan ayırdığını ifade etti.

2012 yılından bu yana Yunan meclisinde yer aldığını anlatan Hüseyin Zeybek, iki ülke arasında denge unsuru olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Sön dönemde iki ülke arasında yaşanan huzursuzluğun kendilerini üzdüğüne değinen Ecz. Hüseyin Zeybek, barıştan yana olduğunu ifade etti.

Ecz. Zeybek, Yunanistan’da da Türkiye’deki gibi sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalabildiğini ve meslek hayatı içinde kendisinin de bu tür bir duruma maruz kaldığını anlattı. Saat 24.00’dan sonra kepenkleri indirerek, kepenk arkasından hizmet verdiklerini dile getiren Hüseyin Zeybek, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının yaşanmaması için tek ses olunması gerektiğini vurguladı.

Yunanistan’da azınlık okullarının içinin boşaltıldığını anlatan Hüseyin Zeybek, bu okulların ayakta kalması için mücadele ettiklerini söyledi.

Program soru cevap kısmının ardından sona erdi.

-1
background image