Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen “I. Uluslararası Ali Şîr Nevâyî’nin Eserleri ve Kültürel Etkileri Sempozyumu”nun açılış programına katıldı.
Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkezi (BAŞNAM) tarafından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türk Dil Kurumu, Gazi Üniversitesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ortaklığında 20-21 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenen “I. Uluslararası Ali Şîr Nevâyî’nin Eserleri ve Kültürel Etkileri Sempozyumu”nun açılış programı gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmalarını Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Alişir Nevai Uluslararası Fonu Direktörü Prof. Dr. Olimcon Davlatovin, Özbekistan Cumhuriyeti İlimler Akademisi Özbek Dili Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Nizameddin Mahmudov ve Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakkul yaptı.
Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel yaptığı açılış konuşmasında, Türk dünyasının örnek şahsiyetlerinden biri olan Ali Şîr Nevâyî’nin yaşamı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Abdurrahman Güzel; Türk diline, kültürüne ve tarihine büyük bir hayranlık duyan Ali Şîr Nevâyî’yle ilgili düzenlenen ve katılmış olduğu sempozyumlardan bahsetti. BAŞNAM’ın kuruluşuna da değinen Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Türkiye’nin öncü kurumlarından biri olarak kurmuş oldukları Başkent Üniversitesi Ali Şîr Nevâyî Araştırma Merkezi ile bu tür bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetleri gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal konuşmasında, “Düzenlemiş olduğumuz bu sempozyumla, bugün burada sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek, BAŞNAM’ın Türk coğrafyası açısından çok değerli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Haberal, Ali Şîr Nevâyî’nin Türk diline en büyük hizmeti veren şahsiyet olarak Türk dilini her zaman ayrı bir yerde tuttuğunu da dile getirdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise konuşmasında, dünyanın en eski sözlü ve yazılı dillerinden biri olan Türkçenin; tarihsel süreç içerisinde özellikle yetiştirmiş olduğu öncü şahsiyetlerin gayretleri ile yüzyıllarca varlığını sürdürerek ve günümüze kadar o zengin, işlek yapısını koruyarak Türk milletinin kimliğinin en önemli yapı taşı olduğunu vurguladı. Pek çok Türk âlimi gibi Ali Şîr Nevâyî’nin de Türkçenin ses bayraktarlığı görevini üstlendiğini belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, Nevâyî’nin eserlerine değinerek yazdığı en önemli eserin hiç şüphesiz Muhakemetü’l Lügateyn olduğunu söyledi. Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu önemli bilgi şöleninde, emeği geçen bütün akademisyenleri ve katılımcıları Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın şahsında kutlayan Prof. Dr. Musa Yıldız; bilgi şöleninin, Türk milleti ve Türk dünyası adına Türk diline ve Türk kültürüne katkıda bulunmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. 20-21 Haziran 2022 tarihlerinde iki gün süreyle toplam 12 oturumda tamamlanacak olan sempozyumda; davetli konuşmacılar, Ali Şîr Nevâyî’nin hayatı, edebi kişiliği, sanatı ve eserlerine dair çeşitli konu başlıklarında hazırlamış oldukları bildiri sunumlarını gerçekleştirecekler.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.