“Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
13 Haziran 2022 | 14:43

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Türk dünyasının farklı coğrafyalarından bilim üniversitelerinin bir araya geldiği “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyuma; Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Şaban Çetin ve Doç. Dr. Ayşe Yalçın Çelik, katılımcı üniversitelerden davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışını gerçekleştiren Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, Türk dünyasının öncü üniversiteleriyle birlikte eğitim, bilim, sanat ve kültürel alandaki iş birliğini geliştirmek amacıyla bu sempozyumu düzenlediklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız açılış konuşmasında, “Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde Türk dünyasından beş farklı üniversiteyle ‘Edebiyat ve Eğitim’ temasıyla bu yıl ikincisini düzenlendiğimiz sempozyumla; dil ve kültür birliğinin oluşumuna katkıda bulunmayı, Türk milletlerinin farklı soylarını bir arada tutmayı, nitelikli araştırma ve uygulamalar gerçekleştirmeyi, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı amaçlıyoruz. Gazi Üniversitesi olarak bilim ve kültür faaliyetlerine, iş birliklerine önem veriyoruz. Türk dünyası üzerine de yoğun programlar gerçekleştirmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türk dünyasının öncü üniversitelerinden 16 davetli konuşmacının yer aldığı ve dört oturumda gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunu Prof. Dr. Yücel Gelişli yürüttü. Oturumda davetli konuşmacılar Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinden Prof. Dr. Abdurahim Mannonov, “Afganistan’da Özbek Edebiyatı”; Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Sefa Yüce, “Kültürün Ortak Kodları”; Azerbaycan Khazar Üniversitesinden Doç. Dr. Dilber Zeynalova, “Edebiyatta İstiklal Konusu: Mehmet Akif Ersoy ve Cafer Cabbarlı”; Kazakistan L.N. Gumilov Avrasya Milli Üniversitesinden Aida Meirkulova, “Öğretmenlik Mesleğinin Toplumsal Statüsü: Türkiye ve Kazakistan Öğretmenlerinin Görüşleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Fatma Açık’ın yönettiği ikinci oturumda Azerbaycan Khazar Üniversitesinden Doç. Dr. Elza Semedli, “Türkçede Birleşik Fiil Problem: Türkçede Birleşik Fiil Yapıları Var mı Tartışmalarına Bir Bakış”; Tataristan Kazan (Volga Region) Federal Üniversitesinden Prof. Dr. Liailia Mingazova, “Tatar Şiirinde İstanbul Şehrinin Sanatsal Temsili”; Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Fatma Açık, “Özbek Romanlarında Tarihi Şahsiyetler”; Kazakistan Turizm ve Konakjaylılık Üniversitesinden Aygül Beskempirova, “Kırk Kız Efsanesinin Tarihi İpek Yolu Üzerinde Yayılması” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Şaban Çetin’in yönettiği üçüncü oturumda Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, “Anlatma Yeterliliğinde Manzum ve Mensur Metinlerin Rolü”; Tataristan Kazan (Volga Region) Federal Üniversitesinden Prof. Dr. Güzel Fakhrutdinova, “Polikültürel Kişilik Oluşumu Dil Eğitimi Sürecinde”; Özbekistan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinden Prof. Dr. Adhambek Alimbekov, “Özbek Tarihi Romancılığı Hakkında”; Azerbaycan Khazar Üniversitesinden Doç. Dr. Zemine Ziyayeva, “Bağımsızlık Sonrası Azerbaycan’da Dil Siyaseti” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Doç. Dr. Paşacan Kencayeva’nın yürüttüğü sempozyumun son oturumunda ise Tataristan Kazan (Volga Region) Federal Üniversitesinden Doç. Dr. Ellfinur Nazipova, “Genç Neslin Yetiştirilmesinde Nurihan Fattah’ın Yaratıcılığında Geleneklerin Rolü”; Özbekistan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinden Doç. Dr. Dilafruz Muxiddinova, “Modern Özbek Hikaye Anlatımında Yenilenme İlkeleri”; Azerbaycan Khazar Üniversitesinden Dr. Ülvi Babasoy, “Orhan Pamuk ve Kamal Abdulla Nesr Eserlerinde Postmodern Gerçeklik ve Polifonik Metin Konsepti”; Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinden Dr. Lazura Kazykhankyzk, “Makta (Pamuk) Kız ve Kedi Masalının Eğitim Açısından İncelenmesi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

“Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1 “Türk Dünyası Üniversiteleri Eğitim ve Bilim İş Birliği Sempozyumu-II” Gazi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi-1
background image